Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
27 maart 1356

Hoorn krijgt stadsrechten

Hoorn kreeg op 27 maart 1356 stadsrechten van hertog Willem V van Beieren. Sindsdien had Hoorn een eigen stedelijke rechtbank voor strafzaken en civiele zaken.

In 1406 en 1408 voegde hertog Willem VI van Beieren een aantal dorpen aan het Hoornse rechtsgebied toe. Dit betrof respectievelijk Zwaag en de zogenoemde Veenhoop (Berkhout, Grosthuizen, Oudendijk, Avenhorn, Scharwoude, Schardam en Beets). Door toedoen van hertog Filips van Bourgondiƫ volgden in 1436 ten slotte ook de dorpen van de voormalige stede Wognum (Hauwert, Nibbixwoud, Wadway en Wognum). De dorpen waren niet in de stedelijke instellingen van Hoorn vertegenwoordigd.

Ook tijdens de Bataafse Republiek (1795-1806) en het koninkrijk Holland (1806-1810) behield Hoorn zijn eigen rechtbank. De invoering van de Franse wetgeving in maart 1811 betekende de opheffing van de stedelijke rechtbanken en de liquidatie van de middeleeuwse privileges die daaraan ten grondslag lagen. In de plaats daarvan kwam het stelsel van rechtspraak dat in grote lijnen nog altijd bestaat.

Bron: Westfries Archief

Gerelateerd artikel

Portret van een stad: Hoorn 6 redenen voor een bezoek aan Hoorn Goudkustwandeling door Hoorn Hoorn en zijn eenhoorn