Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
17 april 1945

Hannie Schaft gefusilleerd

Hannie Schaft was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de bekendste vrouwen in het verzet. Door de Duitsers werd ze ook wel 'het meisje met het rode haar' genoemd. Schaft werd op 17 april 1945 in de duinen van Bloemendaal gefusilleerd. Elk jaar wordt er een herdenking gehouden ter nagedachtenis aan haar en andere verzetsstrijders.

Wie aan het verzet denkt, denkt aan Hannie Schaft. Opgevoed in een socialistisch milieu met joodse vriendinnen, had Jannetje Johanna Schaft al vroeg een groot gevoel voor rechtvaardigheid. In 1943 sloot de studente zich aan bij een communistische verzetsgroep in Haarlem. Samen met de zussen Oversteegen liquideerde ze talloze landverraders. Bij de Duitsers kwam ze al snel bekend te staan als ‘het meisje met het rode haar’, haar foto werd in diverse kranten gepubliceerd. Dus besloot ze zich te vermommen. Schaft verfde haar rode haren zwart en ging een bril met vensterglas dragen. Maar als ze bij een Duitse wapencontrole aan de Jan Gijzenbrug in Haarlem met een illegale krant en een revolver in haar tas passeert, wordt haar vermomming doorzien. Drie weken voor de bevrijding werd ze uit de gevangenis gehaald en naar de duinen bij Overveen gebracht, waar ze in haar rug neergeschoten werd. In het Haarlemse Kenaupark staat nog altijd een monument dat aan Schafts heldendaden herinnert.

Gerelateerd artikel

Hannie Schaft: het meisje met het rode haar Monument voor Hannie Schaft in het Kenaupark Jong in het gewapend verzet Objecten uit de oorlog: verzet