Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
25 februari 1941

Februaristaking

25 februari 1941. Nog voor zonsopgang komen de eerste werklui het Centraal Station binnenlopen. De luide stem van Wouter Kalf klinkt over het perron: “Mannen, jongens, wij gaan de trein niet in. Wij gaan staken vandaag". De Februaristaking gaat van start.

Drie dagen voor het uitbreken van de staking was het een rustige dag in de Amsterdamse Jodenbuurt. Het joodse deel van de bevolking hield vandaag sabbat. Echter, om vier uur in de middag was het gedaan met de rust. Duitse overvalwagens reden de buurt in. In korte tijd werd de Jodenhoek afgezet en zaten joodse mannen als muizen in de val. Elke joods uitziende man die op straat liep werd door de Duitsers gegrepen en voortgejaagd in de richting van het Jonas Daniël Meijerplein. Vanaf het Jonas Daniël Meijerplein werden de mannen afgevoerd naar Schoorl, waar in de duinen een doorvoerkamp was opgezet naar vernietigingskamp Mauthausen. De volgende dag was het weer raak. Dit keer waren veel niet-joden getuige van de gebeurtenissen, omdat ze zich afspeelden rondom de Zondagmarkt.

De razzia’s van 22 en 23 februari maakten op de Amsterdamse bevolking een zeer diepe indruk. Het was tijd geworden om in opstand te komen tegen de Duitsers. Op 25 februari 1941 vertrok een groep werkverschaffingarbeiders onder leiding van Wouter Kalf richting het centrum van Amsterdam. Ze deelden manifesten uit en riepen arbeiders op weg naar hun werk op tot staken. Overal waar de groep verscheen, stopten mensen met werken. Zo werd het openbare leven in Amsterdam op deze dinsdagmorgen platgelegd. In de Jordaan ontstond ’s middags een demonstratie met tienduizenden mensen. De volgende dag raasden Duitse overvalwagens door de stad. Er werd zonder pardon op burgers geschoten, alles om de staking de kop in te drukken. Op donderdag 27 februari gingen de Amsterdammers weer aan het werk.

Gerelateerd artikel

Protesteert tegen de Afschuwelijke Jodenvervolging De Dokwerker 25 Februari 1941: Februaristaking Februaristaking 1941 ook in Wormer Het dodelijke slachtoffer van de Februaristaking