Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bediende Tabo vertelt verder

De Hoornse verhalenverteller Julian Wijnstein, die in de huid kroop van de 17 e eeuwse zwarte bediende Tabo Jansz., geeft de komende maanden nog drie voorstellingen.

Tot nu toe gaf Wijnstein 17 vertelwandelingen, die 350 deelnemers trokken. Op die vertelwandelingen vertelde hij het verhaal van de zwarte bediende die voorkomt op het schilderij dat in 1727 werd gemaakt van de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff. Van Bredehoff was bewindhebber (directielied) van de West-Indische Compagnie (WIC). Deze handelscompagnie had het staatsmonopolie op de handel en scheepvaart in Westelijk Afrika, Noord- en Zuid Amerika en de Caraïben. En daarmee ook op de slavenhandel tussen deze gebieden.

In samenwerking met regisseur Anne van Delft maakte Julian Wijnstein drie vertelvoorstellingen die voortborduren op het thema van de wandelingen. De voorstelling gaat over de zwarte bediende van de Hoornse regent en de bijzondere relatie die hij met zijn bediende had. Hij liet hem zelfs geld na.
Tabo op zijn beurt bleef in Hoorn en koos een Nederlandse achternaam.

De vertelvoorstelling ‘Een verrekening van de liefde?’ wordt 22 september gespeeld in Theater ’t Pakhuis, 6 oktober in pand West-Indische Compagnie Binnenluiendijk en 17 november in het Foreestenhuis. Voor informatie en reserveren: www.sjuulverteldut.com .

Na afloop van de voorstelling is het mogelijk in een Hoorn restaurant – tegen vergoeding – een door een Surinaamse kok (chef van restaurant Percey’s in Hoorn) bereide maaltijd van bruine bonen met rijst te nuttigen. En nog eens verder te praten over het thema van de voorstelling. Of gewoon van de bruine bonen te genieten.

Publicatiedatum: 12/09/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.