Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zwart op wit: twee eeuwen blackface in Nederland

Zwarte piet is het bekendste voorbeeld van blackface in Nederland, maar zeker niet het enige. Sinds de negentiende eeuw hebben honderden witte artiesten zich geschminkt om Zwarte mensen te spelen. Deze traditie loopt van de minstrel shows via de revue en het toneel naar hedendaagse sketchshows op televisie. De nauwelijks onderzochte Nederlandse blackface-traditie, geboren in koloniale tijden, heeft bijgedragen aan een stereotiep beeld van Zwarte mensen en daarmee aan racisme. Historica Elisabeth Koning en NRC-journalist Wilfred Takken deden jarenlang bronnenonderzoek en legden deze geschiedenis bloot.

Mitchell Esajas schreef een voorwoord bij het onderzoek van Koning en Takken. Van ieder verkocht exemplaar doneert Uitgeverij De Geus een euro aan The Black Archives.

Op 18 maart is de boekpresentatie van Zwart op wit in The Black Archives in Amsterdam. Kaartjes zijn €5 en te krijgen via de website van The Black Archives.

Wilfred Takken en Lise Koning, Foto: Merlijn Doomernik.

Elisabeth Koning (Spierdijk, 1989) studeerde geschiedenis en Amerikanistiek aan de UvA, Emory University en Smith College. Ze schreef een bekroonde masterscriptie over blackface in Nederland en publiceerde in 2018 ‘Zwarte Piet, een blackface personage’ in het Tijdschrift voor Geschiedenis. Koning werd uitgeroepen tot ‘Jonge historicus van het jaar’.

Wilfred Takken (Haarlem, 1967) studeerde geschiedenis en Amerikanistiek aan de UvA. Hij werkt voor NRC, waar hij onder meer schrijft over televisie, Afro- Amerikaanse cultuur, racisme, Zwarte Piet. Verder schreef hij in 2019 de verhalenbundel Haarlems Dodenboek.

Op 16 maart 2023 verschijnt Zwart op wit van Elisabeth Koning en Wilfred Takken. 440 bladzijden / €25,00 / ISBN 9789044546101.

Bron: Singel uitgeverijen – De Geus

Publicatiedatum: 11/03/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.