Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zuiderzeemuseum komt bij je binnen

Nu het buitenmuseum de afgelopen maanden gesloten is geweest, brengt het Zuiderzeemuseum stukjes ervan graag bij jou naar binnen. Dat doen ze door middel van een aantal vlogs over verschillende historische huisjes en pittoreske plekjes in het buitenmuseum. Het museum is vanaf 2 juni weer geopend voor publiek.

Aflevering 1. Monnickendam
Als je vanaf de veerboot het buitenmuseum binnenkomt, beland je als eerst in het plaatsje Monnickendam. Voor museumdocent Yvonne is dit één van haar favoriete plekjes in het buitenmuseum. Bekijk onderstaande video en ontdek wat deze plek zo bijzonder maakt!

Aflevering 2. Stoomwasserij
Onder aan de dijk van het Zuiderzeemuseum, vind je de stoomwasserij uit IJsselmuiden. Museumdocent Nicole neemt je in onderstaande video mee naar deze stoomwasserij en laat zien hoe vroeger de was werd gedaan. Weet jij waar een bleekveld voor diende?

Aflevering 3. Kapel
Museumdocent Renske laat ons haar favoriete plek in het Zuiderzeemuseum zien: de kapel. Dit is het eerste object waarmee het buitenmuseum is begonnen, en is steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd. Weet jij waar de kapel oorspronkelijk heeft gestaan?

Aflevering 4. Het schooltje
Midden in het buitenmuseum, naast de kapel, staat het schooltje. Het gebouw is een reconstructie van een school uit de plaats Kollum, en één van de laatste gebouwen die aan het museum is toegevoegd. Museumdocent Anneke Zandt laat ons klaslokalen zien anno 1905 en anno 1930. Hoe zag een schooldag er uit aan het begin van de 20ste eeuw?

Aflevering 5: Marker haven
Naast een stadsgedeelte en het vissersdorp heeft het buitenmuseum ook een havenbuurt. Dit is een verkleinde weergave van de Marken haven, die in 1830 is aangelegd. In deze aflevering vertelt museumdocent Yvonne je alles over wat je in en om de haven tegenkomt!

Aflevering 6: Friese hoek
Museumdocent Anneke Zandt neemt je deze keer mee naar de Friese hoek met onder meer de molen uit Hemelum en een – voor velen onontdekt – woonhuis uit Koehool. Het interieur van het woonhuis is één van de best bewaarde van het museum. Ben jij hier al eens binnen geweest?

Aflevering 7: Harderwijker straatje
Kom je binnenkort het buitenmuseum bezoeken? Loop dan vooral ook door het levendige Harderwijker straatje en geniet van de ambachten, de air-brush schilderingen, het snoepwinkeltje en de stadsboerderij. Renske Mentjox vertelt je er van alles over.

Zelf het museum bezoeken?

Op dinsdag 2 juni gaan de deuren van het Zuiderzeemuseum weer open. In het buitenmuseum is genoeg ruimte voor een gezellig en ontspannen dagje uit, samen of met het gezin. Na een wandeling door het buitenmuseum kun je tussen 11.30 en 17.00 uur ook het binnenmuseum bezoeken, waar je de splinternieuwe tentoonstelling Zee vol verhalen of de verlengde expo Kleren maken de vrouw kunt zien. Wel is het nodig om van tevoren even te reserveren.

Bron: Zuiderzeemuseum

Publicatiedatum: 02/06/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.