Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zuiderzeelicht

Kom van 16 december 2023 t/m 7 januari 2024 naar het buitenmuseum voor alweer de vijfde editie van Zuiderzeelicht. Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes en laat je meeslepen door het aangrijpende verhaal over een eigenzinnig meisje dat Volendam voorgoed zou veranderen. Presentator Kees Tol neemt je mee, terug in de tijd, ver vóór de visserij, klederdracht en muziek. Via licht, beeld en geluid komt de legende over het waterveulen van Volendam stukje bij beetje tot leven. Boek nu je tickets online en kom je verwonderen in het donker!

Het Waterveulen van Volendam

Volendam, het bekendste vissersdorp van Nederland is prachtig gelegen aan de voormalige Zuiderzee en beroemd om zijn palingsound, traditionele kleding en heerlijke vis! Maar lang geleden was Volendam nog een klein boerendorp. Dag in dag uit ploeterden en ploegden de boeren op de drassige akkers. Ze vochten tegen stormen en overstromingen. Het leven was één grote strijd tegen de eeuwige dreiging van de Zuiderzee. Zelfs in warme zomers, als de zee kalm tegen de oevers klotste, stak geen Volendammer ook maar een teen in het koele water. Niemand, behalve Lijsje!

Treed tijdens Zuiderzeelicht in de voetsporen van deze eigenwijze boerendochter en ontdek hoe zij een handvol arme dorpelingen uiteindelijk weet te overtuigen om met boten en netten de woelige Zuiderzee op te varen.

Beeld: Zuiderzeemuseum

Openingstijden en tickets

Zuiderzeelicht is te bezoeken van 16 december 2023 t/m zondag 7 januari 2024 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december en 1 januari. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket. Boek nu je tickets online!

Beeld: Zuiderzeemuseum

Eten en drinken

In museumrestaurant het Amsterdamse huis kun je vooraf of na afloop van de wandeling genieten van bijvoorbeeld een warme apfelstrudel met koffie of thee, een overheerlijke kop erwtensoep of één van de heerlijke winterse stamppotten (ook vegetarisch). Deze gerechten zijn online bij te boeken met korting.

Beeld: Zuiderzeemuseum

Praktische informatie

De wandeling duurt ongeveer een uur. Een gedeelte bestaat uit onverharde paden, dus trek stevige schoenen aan en vergeet niet om je warm aan te kleden. De ingang en parkeerplaats van Zuiderzeelicht bevinden zich aan de Kooizandweg in Enkhuizen. Lees meer over route en parkeren of bekijk de veelgestelde vragen.

Beeld: Zuiderzeemuseum

Samenwerking

Deze vijfde editie van Zuiderzeelicht is tot stand gekomen in samenwerking met design studio en productiehuis Mr. Beam. Mr. Beam zet technologie in om verhalen te vertellen en doet dat op een kenmerkende manier waarbij ze verschillende disciplines samenbrengen zoals lichtkunst, muziek en animatie.

Boek nu je tickets online en kom je verwonderen in het donker!

Bron: Zuiderzeemuseum

Publicatiedatum: 16/12/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.