Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zeer zeldzame daguerreotypie uit Nederlands-Indië gevonden

In familiearchieven sluimeren vaak onvermoede schatten. Onlangs kwam een zeldzaam kleinood aan het licht, een familieportret uit Batavia, uit het midden van de negentiende eeuw. Op het verzilverde koperplaatje schemeren de gestalten en gezichten van een echtpaar en drie kinderen. De verweerde daguerreotypie uit circa 1857 blijkt het enige zichtbare bewijs te zijn van een kortstondig geluk.

De vondst is om twee redenen heel bijzonder. Uit Nederlands-Indië zijn nauwelijks daguerreotypieportretten bekend omdat deze vroege foto’s het klimaat slecht verdroegen. Maar nog uitzonderlijker is de samenstelling van het afgebeelde gezin: de vader Nederlands, de moeder een Javaans-Chinese en hun drie kinderen Euraziatisch. Dit is de oudst bekende afbeelding van een ‘gemengd’ gezin in de toenmalige kolonie, de Familie Crone.

De foto is van onschatbare waarde als getuigenis van het samenleven van bevolkingsgroepen in het koloniale Nederlands-Indië. Noch in Nederland, noch in buitenlandse collecties is een dergelijk vroeg portret van een Euraziatisch gezin bekend. Nu is deze daguerreotypie gerestaureerd en van 16 december 2022 tot en met 8 januari 2023 te zien in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam.

De daguerreotypie met Thomas Crone en Louisa Wilhelmina Thomass. Louisa (tweede van links) poseert tussen haar zoon Theodoris (1847) en haar oudste dochter Maria Louisa (1846). Naast Thomas staat jongste dochter Charlotta (1851).

Het verhaal achter de daguerreotypie belicht

Conservator Anneke van Veen reconstrueerde de bijzondere en tragische familiegeschiedenis die er achter de daguerreotypie verscholen lag. Het verhaal vormt het sluitstuk van haar loopbaan bij het Stadsarchief – ze ging dit jaar met pensioen. Het is hier te lezen.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 16/12/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.