
Tijdsbeeld
Van Ranswijk begint met schilderen tijdens het empire, de formele stijl van het Frankrijk van keizer Napoleon. Na diens val in 1815 volgt de lieflijker biedermeiertijd met een hang naar huiselijkheid, gebogen lijnen en bloemmotieven. De overgang tussen deze twee stijlperiodes is goed terug te zien in de snit (empire) en dessins (biedermeier) van de kleding die de geportretteerden dragen. Ze zijn gekleed naar de laatste mode. De vrouwen dragen karakteristieke streeksieraden.
Levensloop
Van Ranswijk wordt geboren in 1773 te Amsterdam en werkt daar eerst als goudsmid. Uit zijn huwelijk met Johanna van Dijck worden twee zoons geboren van wie alleen de oudste de volwassen leeftijd bereikt. Al voor de geboorte van zijn tweede zoon loopt het huwelijk spaak, waarop Van Ranswijk zich als portrettist (en muziekleraar) vestigt in Zaandam. Van de kunstenaar ontbreekt, na zijn vertrek op 15 september 1841, elk spoor.

Grietje Houttuyn (1807-1844), geportretteerd door Barend C. van Ranswijk in 1817.
Samen te zien
In de tentoonstelling zijn voor het eerste alle portretjes van Van Ranswijk uit de Zaanlandse Oudheidkundige Verzameling (ZOV), die wordt beheerd door het Zaans Museum en Gemeentearchief Zaanstad, samen te zien in het Honig Breethuis. Ook wordt werk getoond van twee rondreizende tijdgenoten van Van Ranswijk.
De expositie is te bezichtigen van 7 maart t/m 31 augustus 2025 op vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer bezoekersinformatie op honigbreethuis.nl.
Bron: Honig Breethuis
Publicatiedatum: 12/03/2025
Vul deze informatie aan of geef een reactie.