Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zaansche Molen blikt vooruit met activiteiten

De Zaansche Molen houdt dit jaar voor het eerst een aantal bijeenkomsten en lezingen, volgens de vereniging een stap voorwaarts. “Tijdens de corona crisis was het niet of nauwelijks mogelijk bezoekers te ontvangen. Ondertussen bouwden wij aan onze ‘Wereld van Windmolens’ en het nieuwe Molenmuseum. Nu is het eindelijk tijd te laten zien hoe bijzonder molens en hun geschiedenis zijn”, zegt voorzitter Jan Goedhart.

Historie

De molens in de Zaanstreek maken al meer dan drie eeuwen allerlei producten, van hout en olie tot papier en snuiftabak.

Die historie is veelomvattend en vormt een belangrijke bouwsteen in de Nederlandse geschiedenis. Reden waarom De Zaansche Molen met de Wereld van Windmolens er een beeld van wil geven. In de molens maken bezoekers kennis met de werkende historie.

In het Molenmuseum wordt op eigentijdse wijze het verhaal van die geschiedenis verteld. Vanaf dit najaar zijn er bovendien kleinschalige bijeenkomsten en lezingen om belangstellenden kennis te laten maken met specifieke en bijzondere aspecten van de molens.

Donderdag 21 oktober

Donderdag 21 oktober, film en bezoek papiermolen: Het beste papier ter wereld met een sneak preview van de film ‘Windpapiermolen de Schoolmeester’.

Papier werd gemaakt van lompen en van oudsher gebruikt als verpakkingsmateriaal én om op te schrijven. De eerste papiermolens in de Zaanstreek stammen uit het begin van de 17e eeuw. De namen van belangrijke papiermakers zoals Honig en Van der Ley zijn onder andere terug te vinden in de watermerken.

De Schoolmeester is de laatste en dus enige papiermolen ter wereld die op windkracht werkt. In deze historische molen krijgen bezoekers de sneak preview te zien van de film ‘Windpapiermolen De Schoolmeester’. Het authentieke proces toont het ambacht van papier maken met behulp van een windmolen. Na de film is er gelegenheid de molen te bezoeken en vragen te stellen aan de molenaar. Aan het einde van de bijeenkomst weten bezoekers hoe in vroeger eeuwen papier werd gemaakt, en waarom het Zaanse papier het beste ter wereld was.

Zaterdag 20 november

Zaterdag 20 november, boekpresentatie en lezing: ‘Zaanse verhalen 2021: 36 molens aan de Kalverringdijk’.

Auteur en molenautoriteit Ron Couwenhoven brengt ieder jaar een boek uit dat ingaat op een specifiek onderwerp binnen de Zaanse molengeschiedenis. Onderhoudend en informatief neemt hij de 36 molens onder de loep die in de loop van de eeuwen aan de Kalverringdijk hun werk hebben gedaan. Na al die eeuwen staan er nog steeds een paar, zoals De Ooievaar en De Bonte Hen.
De voordracht kan op geen betere plek plaatsvinden dan in het Molenmuseum aan de Kalverringdijk 30 op de Zaanse Schans. Couwenhoven presenteert er zijn nieuwe boek ‘Zaanse verhalen 2021: 36 molens aan de Kalverringdijk’ en licht de inhoud toe.

Vrijdag 17 december

Vrijdag 17 december, rondleiding en lezing: Ridders van de molen.

In 2017 is het vak molenaar door UNESCO officieel erkend als immaterieel erfgoed. Molenaars van De Zaansche Molen houden het ambacht met liefde en doorzettingsvermogen in stand en staan zo in een eeuwenoude traditie. Hun kennis en deskundigheid is van onschatbare waarde.

Om de molenaar te eren werd in 2020 de fototentoonstelling ‘Ridders van de molen’ geopend in het Molenmuseum. Tegelijkertijd verscheen het gelijknamige fotoboek, gemaakt door de jonge fotograaf Jeroen Nieuwhuis van NEW DAY studio.

Aan de hand van de foto’s geven de samenstellers van de tentoonstelling een rondleiding en houdt hoofdconservator Henk Heijnen een voordracht over het molenaarsambacht.

Bijwonen

Bijwonen kan via opgave aan  j.schoone@zaanschemolen.nl Alle bijeenkomsten zijn kleinschalig en geven plek voor ongeveer 25 gasten. Plaatsen worden toegekend bij binnenkomst. Entree: 25 euro.

De aanmelding is definitief wanneer geïnteresseerden 10 dagen voor aanvang het verschuldigde bedrag over hebben gemaakt op rekeningnummer NL66INGB0000563469 ten name van De Zaansche Molen, onder vermelding van de titel van de activiteit.

Bron: Monumentaal

Omslagfoto:  ‘Ridders van de molen’, voorkant van het fotoboek met molenaar Tim Doeves.

Publicatiedatum: 06/10/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.