Op 22 februari 2023 was het de beurt aan de Hoornse Nachtwacht, zoals de 3,5 meter hoge Schutterstukken van de zeventiende-eeuwse schilder Jan Albertsz. Rotius worden genoemd. Nadat de grootste schilderijen van het museum in een kist waren ingepakt en door een metershoog luik in de muur waren geschoven, werden de kunstwerken met een kraan over het monumentale hek getild. Vervolgens werden ze in de vrachtwagen geschoven om naar het depot te worden gereden. En dat allemaal onder toezicht van het toegestroomde publiek en een groepje in zeventiende-eeuwse kledij gestoken schutters, want het museum weet wel hoe je zo’n verhuizing onder de aandacht moet brengen.
De verhuizing van de schuttersstukken (in totaal zijn het er vijf), was nog een heel gedoe. Door een vier meter hoog en smal luik in de muur zijn ze bijna 140 jaar geleden binnengekomen. Die ‘brievenbus’ zat al die tijd achter een van de grote schilderijen verstopt. Voor het eerst sinds mensenheugenis ging het luik open om de kisten met de schilderijen naar buiten te brengen.
Na de heropening van het verbouwde museum, zal nog steeds de cultuurgeschiedenis van Hoorn en Westfriesland worden verteld, maar daarbij zal niet langer door een ‘Gouden Eeuw-bril’ worden gekeken, zo belooft directeur Ad Geerdink. Als het museum medio 2025 weer opengaat, bestaat het uit meer dan twintig verhalenkamers, met ieder een eigen thema, sfeer en perspectief.
Tijdens de verbouwing zal de fundering worden hersteld, omdat meerdere panden van dit Rijksmonument los van elkaar aan het verzakken zijn. Tevens wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om het pand toegankelijker te maken, middels een lift en gelijkvloerse verdiepingen. De verbouwing duurt wel even, maar in afwachting van de heropening, zal het museum vanaf zomer 2023 in de Statenpoort alvast een multimediapresentatie ‘Ontdek het Verhaal van Hoorn’ openen.
Tijdens de verbouwing zal er ook onderzoek worden gedaan. ‘De archeologen zijn zeer benieuwd wat zij hier onder de vloeren gaan aantreffen,’ zei de Hoornse wethouder Axel Boomgaars onlangs, ‘het is immers de oudste bewoonde plek van Hoorn.’ Via deze website zijn alle bouwkundige en archeologische vorderingen op de voet te volgen.
Tekst: Arnoud van Soest
Bron: Westfries Museum
Publicatiedatum: 25/02/2023
Vul deze informatie aan of geef een reactie.