Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wel verdiend, niet ontvangen: Vrouwen en de P.C. Hooft-prijs

Sinds 1947 is de P.C. Hooft-prijs 73 keer toegekend: 60 keer aan een man, 13 keer aan een vrouw. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, is de nieuwe online expositie 'Wel verdiend, niet ontvangen' door het Literatuurmuseum gelanceerd. Hiermee wil het museum aanzetten tot reflectie en discussie over het feit dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn bij literaire prijzen, én vooral de oeuvres van enkele vrouwelijke auteurs onder de aandacht brengen.

Is het mogelijk de geschiedenis te corrigeren? Om te herinneren wat er vergeten is, te gaan zien wat er ongezien bleef? Bezoek de online expositie over vrouwelijke auteurs die de P.C. Hooft-prijs wel verdiend, maar nooit ontvangen hebben.

Een onafhankelijke jury, bestaande uit Karin Amatmoekrim, Jacqueline Bel, Yra van Dijk, Jos Joosten en Mathijs Sanders, stelde een overzicht samen van 33 reeds overleden schrijfsters die deze prestigieuze prijs wel verdiend, maar nooit ontvangen hebben. Uit die lijst kozen zij vijf auteurs die het verdienen extra in de spotlight gezet te worden: Maria Dermoût (verhalend proza), Sonja Prins (poëzie), Ellen Warmond (poëzie), Andreas Burnier (beschouwend proza) en Bea Vianen (verhalend proza).

Vijf vrouwen staan centraal in de online expositie. Beeld: Literatuurmuseum.

Conversatiestuk

Ook presenteerde het museum op Internationale Vrouwendag een nieuw kunstwerk: Het Conversatiestuk. Beeldend kunstenaar Renske van Enckevort portretteerde een literaire vriendengroep, bestaande uit acht vrouwen en een man: Hanna Bervoets, Maartje Wortel, Niña Weijers, Nina Polak, Marjolijn van Heemstra, Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Maurits de Bruijn en Alma Mathijsen.

Deze vriendengroep maakt deel uit van een literaire generatie waarin vrouwelijke auteurs, meer dan voorheen, op de voorgrond treden. ‘Geen tegengeluid, maar een nieuwe realiteit.’ Het kunstwerk is nu te bewonderen in het Literatuurmuseum.

Detail van het nieuwe kunstwerk van Renske van Enckevort. Beeld: Literatuurmuseum.

Bron: Literatuurmuseum

Publicatiedatum: 11/03/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.