Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Weids! Het Noord-Hollands landschap verbeeld

Weidse uitzichten vanaf de hoge duinen, de wind die wolkenluchten over het weiland jaagt, grazende koeien langs de sloot met molens aan de einder, de oudste polders ter wereld: het Noord-Hollandse landschap heeft door de eeuwen heen vele kunstenaars geïnspireerd. Van 28 november 2020 tot en met 22 augustus 2021 presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling 'Weids!' een ode aan het Noord-Hollandse landschap.

Noord-Hollandse landschap

De expositie laat zien hoe kunstenaars van de zestiende tot in de twintigste eeuw de typische kenmerken van het Noord-Hollandse landschap met zijn polders, dijken en duinen hebben vastgelegd. Met een uitgelezen selectie werken uit de collecties van Stedelijk Museum Alkmaar en het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kan de bezoeker ervaren hoe kunstenaars de schoonheid van het landschap op eigen wijze hebben geïnterpreteerd: van Salomon van Ruysdael tot Edgar Fernhout, van Kruseman van Elten tot Joost Swarte.

Arnout Colnot, Molens bij Alkmaar, 1930

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van Stedelijk Museum Alkmaar en het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en wordt georganiseerd in het kader van het themajaar Ode aan het landschap.

George ten Berge, Gezicht op de duinen bij Bergen, 1856

Bron: Stedelijk Museum Alkmaar

Publicatiedatum: 13/08/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.