In 1917, de stad groeide en bloeide, nam de Amsterdamse Gemeenteraad een uitbreidingsplan van architect H.P. Berlage aan. Ruim tweehonderd architecten ontwierpen vervolgens met een enorme bevlogenheid: mooie huizen moesten er komen! Van bijna elk huizenblok in Plan Zuid is de architect nog bekend, maar de kunstenaars die er de vele beeldhouwwerken maakten bleven vaak ongenoemd. Stadsbeeldhouwer Hildo Krop is bij velen bekend, maar in De Verbeelding van Plan Zuid komen ook beelden van vele andere kunstenaars voorbij zoals Chris van der Hoef, Jan Trapman, Flip ten Klooster, Theo van Reijn, Louise Beijerman, John en Antoon Rädecker en Bernard Richter.
Het is de veelheid en de diversiteit die de wandeling of fietstocht door Plan Zuid tot een verrassende ontdekkingstocht maakt. Je voelt de verfijnde spanning tussen de architectuur en de beeldhouwkunst. De architectuur is al bijzonder en de talloze decoraties maken Plan Zuid nog bijzonderder. De beelden prikkelen de fantasie en zijn soms humoristisch en vol symboliek. Vaak verwijzen de beelden naar saamhorigheid of naar mythologische verhalen, met een muze en een faun. Veel beelden zijn geïnspireerd op de straatnamen, vooral in dat deel van Plan Zuid waar de straten naar Griekse goden en helden zijn genoemd. Er zijn ook verwijzingen naar andere culturen zoals overzeese volken en de exotische dierenwereld. En het kind krijgt veel aandacht. Kinderen werden niet meer als kleine volwassenen afgebeeld maar spelend of lerend.
Het Schip brengt De Verbeelding van Plan Zuid uit ter gelegenheid van de officiële museumstatus van De Dageraad. In het museum aan de Amsterdamse Burgemeester Tellegenstraat is een nieuwe expositie geopend over de architectuur en kunst in Plan Zuid. Meer achtergronden over de kunstenaars en architecten op de kunstroute is te vinden op Wendingen, het vernieuwde digitale platform over de Amsterdamse School.
De Verbeelding van Plan Zuid, Kunstroute langs de Amsterdamse School bevat 224 pagina’s met veel foto’s. Het boek is voor €20 verkrijgbaar in de webshop van Museum Het Schip.
Bron: Amsterdamse School Museum Het Schip / The Publicity Company
Publicatiedatum: 07/07/2021
Vul deze informatie aan of geef een reactie.