Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Waar de Bergense School zijn inspiratie vandaan haalde

Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Henri Le Fauconnier zijn international kunstenaars die een grote invloed hadden op het ontstaan van de Bergense School, zo blijkt uit de zomertentoonstelling van Stedelijk Museum Alkmaar.

Eind negentiende eeuw ontstonden in landen als Frankrijk, België en Duitsland nieuwe schilderstijlen, van impressionisme tot symbolisme. Die vernieuwingsgolf ging echter aan Nederland voorbij.

Sinds 1870 was de kunstwereld in de ban van het realisme van de Haagse School: polderlandschappen onder grootste wolkenluchten en visserstaferelen. Niks mis mee, maar enkele vooruitstrevende kunstenaars organiseerden rond de eeuwwisseling internationale tentoonstellingen, waardoor Nederland eindelijk kennis kon maken met de artistieke vernieuwingen in de ons omringende landen.

Vincent van Gogh, Korenschoven (Kröller Muller Museum)

Op de kunstenaars die later de Bergense School zouden vormen, maakten vooral de exposities met werk van Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier een onuitwisbare indruk. Zo ontstond omstreeks 1915 in Bergen een nieuwe, expressionistische stijl.

Voor het Stedelijk Museum Alkmaar was dat reden om de Bergense School in een internationale context te plaatsen. Dat doet het museum aan de hand van bruiklenen van genoemde kunstenaars. Het gaat met name om kunstwerken die Bergense Schoolkunstenaars als Leo Gestel, Gerrit Willem van Blaaderen en Else Berg met eigen ogen hebben kunnen zien, in de jaren 1905-1915. Speciaal voor deze expositie zijn veel werken gerestaureerd.

Voor de zomerexpositie werden diverse werken gerestaureerd. Foto via Stedelijk Museum Alkmaar

In een uitgebreide catalogus wordt het allemaal nog eens goed uitgelegd. De tentoonstelling is tot en met 3 september 2023 te zien.

Bron: Stedelijk Museum Alkmaar

Publicatiedatum: 14/07/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.