Onderwerp van het dispuut is het ontslag van beheerder Rob Kortekaas. Die werd door het bestuur van Stichting Heerlijkheid Brederode (SHB) de wacht aangezegd. Dit tot verbijstering van de vrijwilligers die stellen dat Kortekaas als het ‘kloppend hart’ van het monument gezien kan worden. Eerder dreigden de vrijwilligers al massaal met opstappen als het vertrek van Rob Kortekaas zou worden doorgezet.
Instorting dreigt
En er is meer, medebeheerder Angelique Schipper is al eerder vertrokken. De boze vrijwilligers noemen het wegpesten van het bestuur en schrijven bij de petitie: “Rob en Angelique hebben in deze 6 jaar een grote groep van 90 vrijwilligers aan zich weten te binden en samen de Ruïne weer tot leven gebracht met o.a. aansprekende tentoonstellingen, (historische) evenementen en schoolprojecten. Daardoor trekt de Ruïne steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland en krijgt lovende recensies. Ook wordt een veilige omgeving geboden om te re-integreren. Dit alles dreigt nu in elkaar te storten, doordat het bestuur van SHB het contract met Rob niet wil continueren. Als vrijwilligers staan wij pal achter de beheerder en wij hebben opgeroepen om het besluit te heroverwegen. Maar het bestuur weigert iedere bemiddeling.”
Rechterlijke toets
Ook onder meer een vermeend gebrek aan lange termijnvisie, meerjarenbeleidsplan, kaders scheppen waarbinnen de beheerder zijn werk kan doen en het ontbreken van een ANBI-status, zijn steen des aanstoots van de groep vrijwilligers. Zij willen dit allemaal in een rechtszaak laten toetsen en halen nu geld op om de griffiekosten en een advocaat te kunnen betalen.
De Ruïne van Brederode is een van de meest bekende monumenten van Nederland. Het kasteel werd aan het eind van de dertiende eeuw gebouwd. Nu is de Ruïne het grootste deel van het jaar open voor publiek. Interessant detail is dat een deel van de collectie die zichtbaar in de ruïne was, van Kortekaas zelf is. Spullen die met zijn vertrek verdwijnen.
Nieuwe beheerder
De ruïne, eigendom van stichting Monumentenbezit, wordt beheerd door de Stichting Heerlijkheid Brederode (SHB) en is van maart tot en met oktober te bezichtigen. De stichting is los van het conflict op zoek naar een nieuwe beheerder (vacaturetekst hier).
‘Afspraken niet nagekomen’
In een eerdere reactie van de Stichting Heerlijkheid Brederode tegen NHNieuws werd er gesproken over het niet nakomen van afspraken als reden voor het vertrek van beheerder Rob Kortekaas. “Dat we zijn contract hebben opgezegd, ondanks dat er misschien zoveel vrijwilligers en spullen weggaan, laat wel zien hoe erg het vertrouwen is aangetast”, zo liet bestuursvoorzitter Hans Hunting toen optekenen.
Bron: Erfgoedstem
Publicatiedatum: 22/01/2023
Vul deze informatie aan of geef een reactie.