Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

VOC-schip ‘Amsterdam’ moet even het dok in

Op 7 september 2020 gaat het VOC-schip 'Amsterdam' voor vijf maanden het dok in. Het schip, een replica van de Oost-Indiëvaarder 'Amsterdam', heeft groot onderhoud nodig. Tijdens de dokbeurt van het VOC-schip 'Amsterdam', meert van 12 september 2020 tot en met maart 2021 de 'Clipper Stad Amsterdam' aan bij Het Scheepvaartmuseum.

Het naast het Amsterdamse Scheepvaartmuseum gelegen VOC-schip Amsterdam gaat vanaf 7 september voor vijf maanden het dok in. Het schip is een replica van Oost-Indiëvaarder ‘Amsterdam’ en ligt al sinds 1991 aan de steiger van het museum. De ‘Amsterdam’ heeft duidelijk groot onderhoud nodig, al was het alleen maar omdat iedere acht minuten water uit het schip moet worden gepompt, omdat het anders volloopt.

Om de publiekstrekker te behouden is het museum een crowdfundigsactie gestart. Bij wijze van troost neemt de ‘Clipper Stad Amsterdam’ de plaats van de VOC-replica in. Als de ‘Amsterdam’ weer terugkeert naar zijn plekje naast het Scheepvaartmuseum, zal het museum ook nieuwe kanten van de geschiedenis van de VOC belichten, zoals slavernij, slavenhandel, overzeese oorlogsvoering en kolonialisme.

Het Scheepvaartmuseum. VOC-Schip ‘Amsterdam’. Foto: © Twycer / www.twycer.nl

Tijdens de dokbeurt worden de zwakke plekken in het schip gerepareerd en wordt het schip waterdicht gemaakt door naden te breeuwen, houtrot op te sporen en aangetast materiaal  te vervangen. Ook de masten worden vervangen en het schip krijgt een nieuwe laag lak en verf. Een groot gedeelte van de restauratiekosten draagt het museum zelf, maar dat is niet genoeg. Vandaar dat het museum een crowdfundingsactie is begonnen. Er is namelijk nog 50.000 euro nodig om het schip waterdicht te maken en de binnenkant van het schip te conserveren. Over de crowdfunding is hier meer te lezen.

Het Scheepvaartmuseum. VOC-Schip ‘Amsterdam’. Foto: Eddo Hartmann

Woensdag 2 september 2020 is de laatste dag dat het schip nog bezocht kan worden. In de nacht van zondag 6 op maandag 7 september vaart het schip naar Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord.

‘Clipper Stad Amsterdam’, die de plek van de VOC-replica inneemt, zal tussen 12 september 2020 en eind maart 2021 elke woensdag en zondag van 11-16 uur geopend zijn, maar ook in het openingsweekend van 12 en 13 september, tijdens Open Monumentendag van 19 en 20 september en in het weekend van de Wetenschap, 3 en 4 oktober. Bij bezoek is een geldig identiteitsbewijs verplicht. Meer informatie is hier te vinden.

Tekst: Arnoud van Soest

Bron: Het Scheepvaartmuseum

Publicatiedatum: 27/08/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.