Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vfonds geeft subsidie voor Indisch, Moluks en Papoea immaterieel erfgoed

Van 1 december 2022 tot en met juni 2024 is het mogelijk om bij vfonds een subsidie aan te vragen voor projecten op het gebied van immaterieel erfgoed van de Indische, Molukse en Papoea gemeenschappen in Nederland. Het doel daarvan is dit immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaarder te maken, te versterken en te behouden. Voor huidige én toekomstige generaties.

Daarbij gaat het niet over tastbare dingen zoals objecten in een museum, maar over levend erfgoed zoals rituelen, vieringen, sociale tradities, eetgewoonten, symboliek of een bijzonder ambacht. Allemaal dingen die plaatsvinden in een bepaalde gemeenschap, bij iemand thuis of tijdens bijeenkomsten in een vereniging. Erfgoed dat met de tijd mee kan veranderen.

Mensen uit de Indische, Molukse en Papoea gemeenschappen zijn na aankomst uitgewaaierd over heel Nederland, tot in regio’s ver buiten de randstad. Bijvoorbeeld in de zogenaamde ‘Molukse wijken’, waarvan vrijwel elke provincie in Nederland er wel een paar telt. Juist déze mensen in de regio wil het Vfonds bereiken en stimuleren om een project te organiseren over hun immaterieel erfgoed, omdat dit nu juist bij mensen thuis wordt beoefend en bewaard. 

Een aanvraag indienen

Heb jij een goed idee om immaterieel erfgoed door te geven? Dan kun je hiervoor een aanvraag indienen bij het Vfonds. Op de pagina ‘Aanvraag’ vind je alle inhoudelijke toelichting, uitleg van de deelregelingen en de voorwaarden. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, maakt het Vfonds gebruik van een zogenaamde ‘quickscan’. Door deze in te vullen ontdek je of je in aanmerking komt voor een bijdrage. Zo ja, dan kun je direct een account aanmaken om toegang te krijgen tot het aanvraagformulier.

De regeling treedt in werking vanaf 1 december 2022 en loopt tot en met 30 juni 2024. Er komen in 2023 minimaal 4 deadlines om een aanvraag in te dienen. Ongeveer twee maanden na de deadline van indienen ontvang je bericht of je aanvraag is toegekend. Je project mag in de tussentijd nog niet zijn begonnen. Iedere aanvraag wordt inhoudelijk beoordeeld. De regeling staat niet alleen open voor stichtingen, maar is vanaf mei 2023 ook toegankelijk voor culturele zzp’ers én individuele aanvragers.

Informatiebijeenkomsten

Het team van ‘Houd je erfgoed Levend’ organiseert het komende jaar verschillende laagdrempelige informatiebijeenkomsten verspreid over het land, in samenwerking met diverse Indische, Molukse en Papoea organisaties. Hier wordt uitgelegd hoe de subsidieregeling werkt, waarvoor subsidie aangevraagd kan worden en er kunnen projectideeën besproken worden. Via de website houdjeerfgoedlevend.nl worden nieuwe data voor de informatiebijeenkomsten aangekondigd.

Bron: Vfonds

Publicatiedatum: 07/02/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.