Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vereeuwigd: 100 jaar Provinciale Atlas Noord-Holland

Dit jaar beheert het Noord-Hollands Archief de beeldcollectie Provinciale Atlas Noord-Holland formeel 100 jaar voor de provincie Noord-Holland. Deze unieke collectie, bestaande uit meer dan 82.000 prenten, tekeningen, kaarten en foto’s, vertelt het verhaal van onze provincie en toont haar steden en gebouwen, historische gebeurtenissen, bekende en minder bekende inwoners, festiviteiten en alledaagse taferelen.

Maar wat is een atlas precies? Hoe ontstaat en groeit zo’n indrukwekkende collectie en welke ontwikkelingen hebben hier invloed op? Welke topstukken zijn er en wat vertellen al die beelden ons over de geschiedenis van Noord-Holland, maar wat ook niet? In de tentoonstelling Vereeuwigd. 100 jaar Provinciale Atlas Noord-Holland gaan we terug naar de oorsprong van de collectie, bewegen we naar het nu en blikken we vooruit naar de toekomst.

Zeilschepen op het bevroren Noordhollands kanaal bij Purmerend, 1830.

Speciale aandacht is er binnen de tentoonstelling voor de representatie van vrouwen in de collectie en de nieuwe onderzoeksmogelijkheden die erin schuilen. Bovendien blijft de Atlas actueel dankzij onze jaarlijkse foto-opdracht waarin verschillende thema’s rondom het veranderende landschap en de mensen die hierin wonen centraal staan.

De tentoonstelling Vereeuwigd. 100 jaar Provinciale Atlas Noord-Holland is te zien van 19 oktober 2023 t/m 20 januari 2024 in de Janskerk (Jansstraat 40) in Haarlem.

Openingstijden:
– Maandag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur
– Iedere derde zaterdag van de maand: 9.00-16.00 uur
Gratis entree

Voor meer achtergrondinformatie over de Provinciale Atlas Noord-Holland klik hier.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 19/10/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.