Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Twee lezingen Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde

Dit najaar organiseert de stichting Oer-IJ een tweetal lezingen in samenwerking met Huis van Hilde. De lezingen sluiten thematisch aan bij de nieuwe tentoonstelling ‘Makers van Holland, 900 – 1300’, die 10 november in het Huis van Hilde is geopend.

Duinen van Holland – een aparte geschiedenis

De eerste lezing op donderdag 23 november 2023 om 20.00 uur wordt verzorgd door Frits David Zeiler en draagt de titel: Duinen van Holland – een aparte geschiedenis.

Sinds de verzanding van de Rijnmond bij Katwijk (1164) vormen de duinen tussen de Maas en de Zijpe een gesloten kustlijn. Die duinen zijn op dat moment nog laag, maar in de volgende vier eeuwen zullen ze opstuiven tot de huidige tot 54 meter hoge ‘jonge duinen’. Dat is niet alleen een natuurlijk fenomeen; de mens speelt een cruciale rol bij deze laatmiddeleeuwse ecologische ramp. Veel vroege nederzettingen verdwijnen onder het zand, terwijl ook de erosie van de kustlijn vele dorpen ten onder doet gaan (w.o. Kijkduin, Lucht, Egmond, Petten).

Frits David Zeiler is historicus. Hij heeft zich onder meer bezig gehouden met de toponymie van het Noord-Hollandse duingebied, met de ontwikkelingen van de geesten (landbouwgronden) op de strandwallen van Noord- en Zuid-Holland en met de geschiedenis van het Oer-IJ.

Praktische informatie

Waar? Archeologiemuseum Huis van Hilde
Wanneer? donderdag 23 november
Hoe laat? De lezingen beginnen om 20.00 uur, het einde is rond 21.45 uur. Het museum gaat open om 19.15 uur.
Kosten? €10,- per lezing. Dit is inclusief bezoek aan het museum en koffie/thee in de pauze. Met Museumkaart is de toegang €5,-.
Tickets? Klik hier om je tickets te reserveren (aanmelden is verplicht i.v.m. max aantal plaatsen)

Het landschap van de veengebieden in Laag Holland tijdens de late middeleeuwen

De tweede lezing, verzorgd door Ron van ’t Veer vindt plaats op donderdag 14 december 2023 om 20.00 uur. De titel daarvan is: Het landschap van de veengebieden in Laag Holland tijdens de Late Middeleeuwen.

Tijdens deze lezing wordt ingegaan op het landschap dat de veenontginners in de Late middeleeuwen aantroffen. Hun komst betekende een totale verandering van het natuurlijke hoogveenlandschap dat tot die tijd meer dan 3000 jaar aanwezig was geweest. Over de toestand van het landschap en wat voor invloed de ontginners hierop hebben gehad, is letterlijk niets opschreven. In de veenbodem zit echter de hele landschapshistorie tot aan de eerste ontginningen opgeslagen in de vorm van fossiele plantenresten. Deze plantenresten en de aard van de bodem vertellen heel veel over de vroege geschiedenis. Door vergelijkingen te trekken met moderne landschappen elders in Europa, kan een goed beeld worden verkregen wat de ontginners zo allemaal aantroffen.

Drs. Ron van ’t Veer is landschapsecoloog en veenonderzoeker. Hij heeft zich gespecialiseerd in de planten- dierengroei van de huidige en vroegere veenlandschappen van West-Nederland en hoe zij reageren op de invloed van de mens.

Praktische informatie

Waar? Archeologiemuseum Huis van Hilde
Wanneer? donderdag 14 december
Hoe laat? De lezingen beginnen om 20.00 uur, het einde is rond 21.45 uur. Het museum gaat open om 19.15 uur.
Kosten? 10 euro per lezing. Dit is inclusief bezoek aan het museum en koffie/thee in de pauze. Met Museumkaart is de toegang 5 euro.
Tickets? Klik hier om je tickets te reserveren (aanmelden is verplicht i.v.m. max aantal plaatsen

Bronnen: Huis van Hilde en Stichting Oer-IJ

Publicatiedatum: 14/11/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.