Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tijd voor de Toekomst

In de nieuwe tentoonstelling 'Tijd voor de Toekomst. Bewaren van heden en verleden' wordt er op een speelse en interactieve manier uitgelegd hoe het Noord-Hollands Archief digitale informatie zuiver en toekomstbestendig bewaart. En dat is geen sinecure; er gaat een hele wereld achter schuil...Kom langs in de Janskerk, los het mysterie van de kubus op en ontdek de fascinerende wereld van digitaal archiveren!

Informatie is tegenwoordig overal om ons heen. In de meest uiteenlopende vormen kom je het tegen. Eén van de grote vraagstukken van deze tijd is hoe we al die informatie veilig, betrouwbaar en toegankelijk bewaren. Van oudsher bewaren we papieren archieven, maar tegenwoordig ook digitale archieven. En dit is geen sinecure; er gaat een hele wereld achter schuil. De tentoonstelling ‘Tijd voor de Toekomst’ is vanaf vandaag te zien in de Janskerk, Jansstraat 40 in Haarlem.

Want hoe ziet de toekomst eruit? Dit is een vraag die de mens altijd al heeft beziggehouden. En ook het archief, de plek waar je het verleden onderzoekt, is hiermee bezig. Wat we vandaag aan digitale informatie maken, verzamelen we zodat we morgen weten wat er is gebeurd.

En juist nu, in deze tijd van big data en grote technologische sprongen, staan wij voor belangrijke praktische vragen: hoe bewaar je al die digitale informatie? Hoe zorg je dat deze veilig blijft opgeslagen? Hoe ga je in de bergen informatie vinden wat je zoekt? En welke specialismen en kennis vergt dit?

In onze tentoonstelling ‘Tijd voor de Toekomst. Bewaren van heden en verleden’ leggen we op een speelse en interactieve manier uit hoe we digitale informatie zuiver en toekomstbestendig bewaren. Wat is de relevantie van het archief in de toekomst en hoe halen we nog meer uit onze data door deze bijvoorbeeld te verbinden met andere data? In tijden van twijfels aan de echtheid van informatie maken archieven het verschil met betrouwbare data.

De tentoonstelling ‘Tijd voor de Toekomst’ is te zien van 12 juli t/m 29 september in de Janskerk, Jansstraat 40 in Haarlem.

Openingstijden:
– Maandag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur
– Iedere derde zaterdag van de maand: 9.00-16.00 uur

Gratis entree.

Kom langs, los het mysterie van de kubus op en ontdek de fascinerende wereld van digitaal archiveren!

Voor verdiepende workshops ga naar: www.noord-hollandsarchief.nl/tijdvoordetoekomst/workshop

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 12/07/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.