Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Teylers krijgt eindelijk zijn Tholen

Het Teylers Museum in Haarlem wilde altijd al een schilderij van Willem Bastiaan Tholen in haar collectie opnemen. En nu is het dan eindelijk zo ver.

Het schilderij ‘Molens te Giethoorn’ van Tholen werd aangekocht om het afscheid van Marjan Scharloo luister bij te zetten. Twintig jaar lang was zij directeur van het Teylers Museum. Maar Scharloo heeft niet als enige naar de komst van Tholens werk uitgekeken. Volgens hoofdconservator Kunst Terry van Druten heeft het schilderij alles in zich om een echte publiekslieveling te worden.

Marjan Scharloo bij haar ‘afscheidsgeschenk’, met links minster Robert Dijkgraaf (Cultuur) en rechts haar opvolger, Marc de Beyer. Foto: Bastiaan van Musscher.

‘Molens te Giethoorn’ (1882-1884) behoort tot de hoogtepunten uit Tholens werk. De Kampense tekenleraar bezocht het pittoreske en in die tijd nog moeilijk bereikbare Giethoorn regelmatig en zou het dorpje meermalen schilderen. ‘Molens te Giethoorn’, dat eerst wordt gerestaureerd en vanaf juni in de Tweede Schilderijenzaal te zien zal zijn, laat molens te zien, velden waarover een nevel hangt, met een wit bruggetje dat in het zonlicht baadt op de voorgrond.

William Bastiaan Tholen (1860-1931), Molens te Giethoorn, ca. 1882-1884, olieverf op doek en 94.5 x 150,5 cm. Collectie Teylers Museum, aangekocht met steun van de VriendenLoterij.

Marjan Scharloo, die inmiddels is opgevolgd door Marc de Beyer, ontving ook de Teylers Museum Penning, een nieuwe onderscheiding voor mensen die op een bijzondere manier verdienstelijk zijn geweest voor het museum.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 13/04/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.