Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tall ships Parade bij Het Scheepvaartmuseum

Deze maand meren vijf zogenoemde tall ships af bij Het Scheepvaartmuseum. Deze internationale gastschepen zijn uniek vanwege hun omvang en geschiedenis. Ze zijn tijdelijk te bezichtigen voor het museumpubliek. Een uitje voor geschiedenisfanaten en scheepsliefhebbers om snel in de agenda te zetten, want deze schepen zijn zelden in Amsterdam!

Lees meer over de schepen:

Não Victoria (te bezoeken van 10 t/m 13 augustus)

Dit schip is een replica (1992) van een originele vroeg 16e-eeuwse kraak, die in het Spaans een “não” wordt genoemd. Tussen 1519 en 1522 voer de Portugese zeevaarder Ferdinand Magellaan aan boord van de originele Victoria als eerste rond de wereld. In het zuiden van Zuid-Amerika vond hij een doorgang naar de Stille Oceaan. Die zeestraat vormde vanuit het westen de route naar Azië en draagt nog steeds zijn naam, Straat Magellaan. Kenmerkend voor een kraak zijn de bijna even hoge voorsteven als achtersteven, en de dwars getuigde zeilen.

El Galeón (te bezoeken van 10 t/m 13 augustus)

Dit schip is een replica (2009) van een 16e-eeuws Spaans galjoen en wordt gezien als de opvolger van de não. Het schip van iets meer dan 50 meter lengte voer met goederen via Kaap de Goede Hoop naar Azië en terug. Dergelijke schepen voeren ook tussen Spanje en Amerika en zijn beroemd geworden om de ladingen goud en zilver die zij vanuit Zuid- en Midden-Amerika naar Spanje vervoerden. De tweemaster heeft zeilen die in de breedte van het schip getuigd zijn en vaart het liefst op routes met de wind in de rug.

Clipper Stad Amsterdam (te bezoeken van 13 t/m 17, 19 en 20 augustus)

Dit schip is een waar racepaard onder de zeilschepen. Clippers waren 19e-eeuwse schepen die in de vaart waren om vooral goederen snel te vervoeren en werden het meest bekend van de theehandel uit China. Het waren voor die tijd hypermoderne zeilschepen en werden daarom ook ingezet voor het vervoer van post en passagiers. Het ontwerp van dit schip is gebaseerd op de bouwtekeningen van de clipper Amsterdam uit 1854. De bouw van de Stad Amsterdam werd vanaf 1997 opgestart in de vorm van een werkgelegenheidsproject. In 2000 was het schip gereed en voer het mee bij de intocht van SAIL Amsterdam. Het maakt regelmatig lange oceaanreizen, maar de thuishaven is Amsterdam.

AMSTERDAM, 15-09-2014; Het Scheepvaartmuseum laat de restauratie van de Koningssloep zien aan publiek. © 2014 SEBASTIAAN ROZENDAAL / PHOTO REPUBLIC

Pailebote Pascual Flores (te bezoeken van 10 t/m 13 augustus)

Dit type schip is een kleine schoener. De Portugese benaming “pailebote” komt van het Engelse woord “pilot boat”, een loodsschoener. Een verwijzing naar een kleiner schip dat een loods bracht naar schepen om de bemanning te helpen een voor hun onbekende haven of baai binnen te varen (loodsen). De Pascual Flores is gebouwd in 1917 en deed dienst in het vervoer van zout en fruit tussen Afrika en Europa. Met meer dan 400m2 zeiloppervlak was het zeker voor die tijd een snel schip.

Ketch Gipsy Moth IV (t/m 3 september te zien)

Deze zestien meter lange tweemaster is een Engelse “ketch”, in het Nederlands een kits-getuigd zeiljacht genoemd. De Gipsy Moth IV is het allereerste zeiljacht ter wereld dat speciaal werd ontworpen voor het maken van soloraces rond de wereld. Op 27 augustus 1966 vertrok Sir Francis Chichester met het schip uit de haven van het Engelse Plymouth waar hij na 274 dagen weer werd verwelkomd. Het schip voer de ‘Clipperroute’, die via Kaap de Goede Hoop door de Zuidelijke IJszee via het zuiden van Australië en Kaap Hoorn loopt. Onderweg brak hij zeven wereldrecords, waaronder dat van snelste wereldomzeiling in een klein vaartuig en van de langste onafgebroken solotocht op zee.

Kom aan boord

Publiek mag alle schepen op en in. Alleen kan het publiek niet aan boord van de Gipsy Moth in verband met de beperkte ruimte onderdek. De clipper Stad Amsterdam is kosteloos toegankelijk. Voor een bezoek aan de drie buitenlandse schepen kan een aanvullend kaartje worden gekocht aan de ticketbalie in Het Scheepvaartmuseum zelf. Een gecombineerd kaartje voor de drie schepen kost €10,- voor volwassenen €6,- voor kinderen vanaf vier jaar. Het VOC-schip de Amsterdam – permanent te vinden bij Het Scheepvaartmuseum – is natuurlijk altijd zonder toeslag toegankelijk in combinatie met een regulier museumkaartje.

Bron: Scheepvaartmuseum

Publicatiedatum: 09/08/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.