Directeur Ernest Briët van Landschap Noord-Holland opende samen met de wethouder Cecilia van Weel-Niesten van gemeente Uitgeest op donderdag 12 mei 2022 officieel de tuin. Ze zijn trots op de studenten en het project. “Door samen te werken, te ondernemen, te leren over biodiversiteit en inclusie maken we Noord-Holland weer een stukje mooier en levendiger.”
Tijdens de opening presenteerden de studenten hun nieuwe theesoort vanuit een bakfiets en maakten ze meteen de naam van de tuin bekend: K’IJKTUIN. Roland Smit van LAND&HAND: “Vanuit het programma ‘Biodivers Perspectief’ onderzoeken de studenten hoe zij de biodiversiteit rondom het fort kunnen versterken. En dat niet alleen, ze zetten het hele proces op poten, van aanleg tot aan productrealisatie. Iedereen vanuit zijn eigen discipline en expertise, van agro tot aan marketing. Met ons initiatief nemen we zowel studenten, docenten en bedrijven mee in de ontwikkelingen op het gebied van natuur inclusieve landbouw.”
Boswachter Jeroen Engelhart helpt de studenten zodat de grond en de omgeving goed wordt bewerkt: “Het is mooi om te zien dat studenten hier zo’n prachtige tuin aanleggen, een aantrekkelijke trekpleister voor insecten zoals vlinders, vliegen, bijen, wespen en kevers. Dichte beplanting zorgt voor schuilplaatsen waardoor ook andere insectensoorten (o.a. wantsen en spinnen) worden aangetrokken. Zo ontstaat een mooi compleet ecosysteem van bestuivers, jagers en prooien.”
Ook de bewoners van het fort zelf helpen mee, met bijvoorbeeld het water geven van de planten. Als de tuin helemaal klaar is en de eerste thee is gedroogd, is iedereen van harte welkom voor een kopje kruidenthee in het Theehuis bij Fort K’IJK. Wil je nu al een kijkje komen nemen? Dat kan, tijdens openingstijden van het fort kun je langs de tuin wandelen, de tuin zien ontstaan en binnen in het Theehuis terecht voor meer informatie. De tuin ligt rondom het fortwachtershuis.
Openingstijden Belevingscentrum & Theehuis Fort K’IJK
Het Theehuis is open van donderdag t/m zondag van 11.00-16.00 uur. In het Belevingscentrum kan je de historie van de Stelling en inundatie ervaren via een audiotour. Hier komen natuur en landschap binnen de Stelling tot leven. Daarnaast worden er regelmatig rondleidingen op dit fort georganiseerd. Wil je mee met een rondleiding, kijk dan op activiteiten van deze website.
In dit project werken diverse partners samen om het tot een succes te maken: LAND&HAND, Stichting Landschap Noord-Holland, Clusius College (VONK groenschool voor VMBO en MBO), MediGran (leverancier inheems zaad) en Wilder Land (producent inheemse thee).
Bron: Stelling van Amsterdam
Publicatiedatum: 05/06/2022
Vul deze informatie aan of geef een reactie.