Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

STER-gebouw in Hilversum voorlopig gered

Goed nieuws voor dit bijzondere moderne erfgoed. De gemeente Hilversum, die zich graag tooit met de titel: Stad van Jonge Monumenten, heeft 3,2 miljoen euro betaald voor het markante, voormalige STER-gebouw van de Hilversumse architecten Falkenburg en Mulders uit 1976-1978.

Na een beperkt aantal kleine, inwendige aanpassingen zal het structuralistische kantoorgebouw al in de tweede helft van dit jaar worden gebruikt voor taalonderwijs aan Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd en als tijdelijk onderdak voor basisscholen die gaan (ver)bouwen. De plattegrond van het gebouw bestaat uit een aantal geschakelde zeshoeken. Op alle verdiepingen en in alle ruimtes is deze honingraatvorm consequent doorgevoerd, zelfs in de parkeergarage.

De binnentuin werd aangelegd door tuinarchitecte Mien Ruys. Het uit beton en staal opgebouwde pand is aan de buitenkant bekleed met grijsbruine aluminiumplaten. Of het STER-gebouw ook op de lange termijn zal worden beschermd, is nog niet bekend. Heemschut en twee andere erfgoedorganisaties hebben de gemeente gevraagd om het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Daar neemt het college dit najaar een besluit over.

Beeld via Erfgoedvereniging Heemschut. Foto: Value Stake.

Bron: Erfgoedvereniging Heemschut

Publicatiedatum: 17/06/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.