Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Speelgoed in oorlogstijd

Ontdek het boeiende verhaal achter het authentieke havenspeelgoed van Bruynzeel, dat de Amsterdamse haven in 1940 tot leven brengt. Een uniek inkijkje in de complexe rol van dit bedrijf tijdens de Duitse bezetting.

Tot en met 9 juni is in de presentatieruimte van Het Scheepvaartmuseum het unieke havenspeelgoed van de Zaanse firma Bruynzeel te zien. Dit speelgoed, dat een levensecht beeld geeft van de Amsterdamse haven in 1940, transformeert jou tot de havenmeester van Amsterdam. Het verhaal achter dit speelgoed onthult de complexe rol van Bruynzeel tijdens de Duitse bezetting.

Speelgoed in oorlogstijd. Foto: Het Scheepvaartmuseum.

Als grootste deurenleverancier van Europa vervulde Bruynzeel destijds een delicate rol. Ondanks de levering van deuren voor Duitse soldatenbarakken in de eerste twee jaar van de oorlog, engageerde het bedrijf zich ook in kleine daden van verzet. Toen Nederlandse bedrijven kampten met ernstige tekorten aan energie en grondstoffen, moest ook Bruynzeel de productiecapaciteit drastisch verminderen. Door speelgoed met handzaagjes uit restmateriaal te produceren, wist de fabriek operationeel te blijven. Dit zorgde ervoor dat de arbeiders aan het werk konden blijven en minder kans liepen om naar Duitsland te worden gestuurd.

Bron: Het Scheepvaartmuseum

Publicatiedatum: 15/01/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.