Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Schatten uit het Schervenwrak

Museum Kaap Skil opende vrijdag 13 juli een nieuwe tentoonstelling over het Schervenwrak, met de vondsten en het archeologisch en historisch onderzoek.

Een schip vol scherven en spullen om een plantage mee op te bouwen. Dit troffen duikers in 2005 aan in de Waddenzee. Zij gaven het wrak de toepasselijke naam Schervenwrak. De ondergang van de Pieter Anthony. Vondsten uit het Schervenwrak is nu te zien in Museum Kaap Skil en werd geopend door duiker Carl van Dijk en archeoloog Wytse Stellingwerf.

Kapmessen

Het Schervenwrak spreekt enorm tot de verbeelding. Naast duizenden scherven haalden de duikers er objecten uit die duidelijk bestemd waren voor het leven in de jungle: kapmessen, spades en dissels. Andere vondsten waren meer bedoeld om het verblijf in de tropen zo aangenaam mogelijk te maken, zoals parasols, mooi serviesgoed en flessen jenever.

Genodigden bekijken de tentoonstelling tijdens de opening op vrijdag 13 juli 2018.

Pieter Anthony

Aan de hand van de vondsten en uitgebreid historisch speurwerk is gebleken dat het Schervenwrak hoogstwaarschijnlijk de Pieter Anthony was. Dit schip vertrok in 1822 vanuit Amsterdam met eindbestemming Suriname. Het vervoerde spullen voor het bouwen van en leven op een plantage. De reis kwam echter al snel ten einde; de Pieter Anthony sloeg lek op een zandbank bij Texel. De details van de ondergang van de Pieter Anthony zijn beschreven in historische documenten. In de tentoonstelling worden de vondsten van de duikers gepresenteerd tegen de achtergrond van de geschiedenis van de lading en de ondergang van het schip.

Wollen muts

“Twee items in de tentoonstelling zijn nog eens extra bijzonder”, vertelt museummanager Corina Hordijk. “Ten eerste een wollen muts. Deze is niet meer puntgaaf, maar het is wel een heel persoonlijk object. Ten tweede laten we een octant zien, dat is een navigatie-instrument. Deze is bijzonder omdat er meestal maar één of twee aan boord waren van een schip en die worden niet altijd teruggevonden.”

Museummanager Corina Hordijk, archeoloog Wytse Stellingwerf en duiker Carl van Dijk passen de scherven aan elkaar

Drie scherven

De tentoonstelling werd geopend door duiker Carl van Dijk, auteur van het boek De schatten van het Schervenwrak en archeoloog Wytse Stellingwerf. Zij deden dit door samen met museummanager Corina Hordijk drie scherven bij elkaar te brengen. De ene was al een aantal jaar in het museum, de andere twee lagen bij duikers thuis. In het museum bleken ze perfect aan elkaar te passen; symbool voor de goede samenwerking tussen de diverse partijen die versterkend werkt.

De ondergang van de Pieter Anthony. Vondsten uit het Schervenwrak is te zien t/m 31 oktober 2019.

 

Publicatiedatum: 14/07/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.