
Wat ga je leren?
Hoe zet je de energie, kennis en tijd van vrijwilligers op een constructieve en waardevolle manier in als gemeente? Maar ook andersom: hoe kan de gemeente meer betekenen voor mensen die zich op vrijwillige basis willen inzetten voor erfgoed of dat al jarenlang doen? Deze middag bespreken we aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden hoe deze bijzondere en inspirerende samenwerkingen tot stand zijn gekomen, hoe verschillende kansen benut en verschillende domeinen met elkaar gekoppeld zijn.
Voor erfgoedvrijwilligers en organisaties willen we deze middag praktische tips en handreikingen bieden. Bijvoorbeeld hoe je contact legt met de gemeente en hoe je jouw talent en kennis op de beste manier kan aanbieden.
Programma
We starten de middag met een presentatie van Rabiaâ Benlahbib, directeur van Kunstfort Vijfhuizen, die een inspirerende presentatie geeft over haar visie op de samenwerking met de vrijwilligers en hoe ze deze bij het Kunstfort vormgeeft en de komende jaren wil laten groeien. Rabiaâ zal onder andere uitweiden over de Zoöperatie die ze zijn gestart, een nieuw organisatiemodel voor bedrijven en instellingen waarbij de natuurlijke leefomgeving een doorslaggevende stem heeft in de besluitvorming. De belangen van dit niet-menselijk leven worden behartigd door een ‘Spreker der Levenden’. Rabiaâ vertelt hoe deze andere blik op samen-leven en samen-werken kan bijdragen aan wederkerigheid en geluk op de werkvloer en welke kansen dit biedt.
Daarna is het tijd voor goede voorbeelden van samenwerking! Het woord is aan gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. Astrid Zwaag, beleidsadviseur Erfgoed bij de gemeente Hollands Kroon, zal spreken over de totstandkoming van de Canon van Hollands Kroon samen met vrijwilligers die hierin een grote rol speelden. Ook Gonna de Reus, adviseur Erfgoed bij de gemeente Alkmaar, vertelt samen met historische verenigingen over de succesfactoren van hun samenwerking.
We sluiten de middag af met een interactief moment en een netwerkborrel waarin iedereen elkaar nog wat beter kan leren kennen en er ruimte is om ideeën te delen voor nog betere samenwerking in de toekomst.

Foto: Anna Groentjes.
Praktische informatie
Organisator: Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland
Datum en tijd: 21 november van 15:00 tot 18:00
Locatie: Kapelkerk Alkmaar , Kapelsteeg 3 in Alkmaar. De Kapelkerk ligt op 15 minuten loopafstand van het NS station. Binnen loopafstand van het kerkgebouw liggen meerdere parkeergarages (Schelphoek, De Singel, Karperton, De Vest) die vanaf de ringweg snel te bereiken zijn.
U kunt zich hier aanmelden om zeker te zijn van een plekje in de Kapelkerk.
Bron: Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland
Publicatiedatum: 12/09/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.