Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Samen op weg naar toekomstbestendig erfgoed

In het magazine Monumentaal is te lezen dat vanaf donderdag 24 september www.duurzaamerfgoed.nl online staat. Op de website worden alle activiteiten gebundeld die de monumentensector uitvoert in het kader van de Routekaart Verduurzaming Monumenten.

Vanaf donderdag 24 september staat www.duurzaamerfgoed.nl online. Op de website worden alle activiteiten gebundeld die de monumentensector uitvoert in het kader van de Routekaart Verduurzaming Monumenten. De site is ontwikkeld voor de deelnemers aan de Routekaart, in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

De sector wil een bijdrage leveren aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Verduurzaming van monumenten is niet alleen noodzakelijk om die doelstellingen te halen. Zij is ook essentieel om het gebruik en daarmee de instandhouding van monumenten, ook bij toenemende energiekosten, aantrekkelijk te houden.

Organisaties in de monumentensector, van overheden tot adviesbureaus, hebben daarom hun activiteiten gebundeld onder de noemer Routekaart Verduurzaming Monumenten. Samen werken ze aan een CO2-reductie van 40 procent in 2030 en 60 procent in 2040.

Werk in uitvoering

De Routekaart is ‘werk in uitvoering’. De nieuw ontwikkelde website duurzaamerfgoed.nl wil een centrale plek zijn waar de ontwikkelingen zijn te volgen.

De website is bedoeld voor de deelnemers van de Routekaart, maar is volgens de initiatiefnemers ook interessant voor iedereen die in zijn/haar dagelijks werk te maken heeft met verduurzaming van monumenten.

Bezoekers vinden er alle initiatieven van de Routekaart, zoals de jongste onderzoeken. Verder delen de deelnemende organisaties (nieuw) ontwikkelde instrumenten en voorbeelden uit de praktijk, waarmee ze de doelstelling van de Routekaart helpen bereiken.

Beeld: Website live Duurzaamerfgoed.nl

Samen verder

Marjolein Woltering van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is met collega’s van het Nationaal Restauratiefonds, De Groene Grachten en de Stichting ERM verantwoordelijk voor de communicatie over de Routekaart op duurzaamerfgoed.nl.

Woltering: “We zijn op weg naar toekomstbestendig erfgoed. Het is belangrijk dat alle deelnemers aan de Routekaart hun kennis en ervaring rond CO2-reductie in de sector met elkaar kunnen delen. Er doen al veel organisaties mee, hopelijk sluiten zich er meer aan. Want samen komen we verder”.

Aangesloten organisaties

Op het ogenblik doen 24 organisaties mee met de Routekaart Verduurzaming Monumenten. Alle hebben een intentieverklaring ondertekend en mogen het partnerlogo Duurzaam Erfgoed in hun communicatie gebruiken.

Op duurzaamerfgoed.nl delen zij initiatieven en voorbeelden uit de praktijk om elkaar en anderen te enthousiasmeren en te informeren over de stappen die gezet worden binnen de Routekaart. Organisaties met plannen voor duurzaam erfgoed kunnen zich aansluiten.

Meer informatie

Meer over de Routekaart Verduurzaming Monumenten en de deelnemers staat op duurzaamerfgoed.nl.

De communicatie wordt verzorgd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), De Groene Grachten, het Nationaal Restauratiefonds en de Stichting ERM. De website is ontwikkeld en wordt beheerd door het Nationaal Restauratiefonds. Voor vragen of aanmelden, schrijf naar info@duurzaamerfgoed.nl

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 28/09/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.