Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rondje Westfriesland

Tijdens de zomeropenstelling van de Westerkerk in Enkhuizen valt er meer te bewonderen dan alleen het befaamde interieur. Vandaag opent daar de expositie ‘Rondje Westfriesland’ met foto’s van Harry Bedijs en Fotoclub Enkhuizen de Streek.

Harry Bedijs (1915-2002) werd geboren in Amsterdam waar hij na zijn diploma HBS-B in 1934 aan de slag ging bij fotopersbureau Polygoon. Daar leerde hij de kneepjes van het fotovak. Een uitstapje naar Enkhuizen voor een fotoreportage bracht hem ertoe zich in Enkhuizen te vestigen.

Harry werd een topvakman die tussen 1946 en 1986 zo’n 150.000 foto’s maakte, vaak voor reportages van de Enkhuizer Courant. In heel West-Friesland maakte hij zijn foto’s, zodat veel dagelijks leven uit die tijd werd vastgelegd. Hij stond hierbij bekend als ‘de man met het trapje’, zo kon hij foto’s vanuit een hoger standpunt maken.

Zijn nalatenschap aan negatieven is ondergebracht in de Stichting Foto Bedijs, beheerd door zijn drie kinderen. Doel van de Stichting is het digitaliseren en daarmee toegankelijk maken van het beeldmateriaal.

Meerdere leden van Fotoclub Enkhuizen de Streek hebben zich laten inspireren door zijn werk en maakten voor deze expositie foto’s die het contrast tussen heden en verleden laten zien. Al bijna 50 jaar is de fotoclub actief en de ongeveer 40 leden komen regelmatig bijeen in cultureel Kerkje Bessie in Lutjebroek. Jaarlijks organiseert de fotoclub in november een expositie waar de mooist gemaakte foto’s van het afgelopen jaar tentoongesteld worden.

De tentoonstelling ‘Rondje Westfriesland’ is van 8 juli tot 2 september te zien in de Westerkerk te Enkhuizen. Geopend van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00. De toegang is gratis.

Bron: Westerkerk Enkhuizen

Publicatiedatum: 08/07/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.