Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Redders op zee: 200 jaar KNRM

Ontdek de indrukwekkende wereld van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in de fotografietentoonstelling 'Redders op Zee: 200 jaar KNRM'. Topfotografen Jeroen Hofman en Robin de Puy laten je via adembenemende beelden de essentie van de KNRM ervaren in Het Scheepvaartmuseum.

Vanaf 23 februari presenteert Het Scheepvaartmuseum de fotografietentoonstelling Redders op Zee: 200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. In deze tentoonstelling staat werk van fotografen Jeroen Hofman en Robin de Puy centraal. Om het jubileum van de KNRM te omarmen slaan 12 Nederlandse maritieme musea de handen op feestelijke wijze ineen om samen te werken met tentoonstellingen over dit onderwerp.

Samenwerkende maritieme musea

Er worden door 12 musea in het hele land verschillende tentoonstellingen ontwikkeld. De verbindende factor in deze programmering bestaat uit fotografie. Specifiek in Het Scheepvaartmuseum zal de bezoeker vanaf 22 februari in twee grote zalen een overzicht te zien krijgen van moderne fotografie. Zowel de redders, als het materieel van de KNRM wordt op groot formaat in zowel kleur als zwart-wit fotografie getoond. De fotografie wordt in groot formaat getoond, waardoor de beelden nog indringender zijn.

Portret van Corrie van der Haven-Eikelenboom, eerste vrouwelijke redder bij KNRM. Credits: Robin de Puy, 2023

Fotografen Robin de Puy en Jeroen Hofman

De moderne fotografie is in 2023 gemaakt door twee Nederlandse topfotografen en een kado voor de KNRM: Jeroen Hofman en Robin de Puy. Hofmans is met zijn camera op een tour gegaan langs alle kuststations van de KNRM. Hij heeft de locaties, de vloot en de omgeving van de reddingsstations in beeld gebracht waardoor de werkplekken op land en water van zoveel vrijwilligers zichtbaar wordt. Hij doet dit vanuit zijn favoriete perspectief: van bovenaf. Diezelfde vrijwilligers, de redders, worden op persoonlijke wijze vastgelegd door de Puy. Als winnares van verschillende portret fotografieprijzen heeft zij de redders uitgenodigd om hun droogpakken en reddingsvesten in de kast te laten en zichzelf te laten zien zoals zij zijn in het dagelijks leven. Het gezicht van de redder, zonder feloranje afleiding. Deze indrukwekkende portretfotografie komt door de keuze voor zwart-wit nog sterker binnen bij bezoekers. Deze moderne fotografieserie is een prachtig jubileumgeschenk voor de KNRM en tot stand gekomen met steun van de VriendenLoterij.

De KNRM is niet weg te denken op binnen- en buitenwater en is een dankbare vanzelfsprekendheid geworden voor opvarenden in nood. Ze zijn, er altijd, voor iedereen. Met tentoonstellingen door het hele land, koesteren we deze vanzelfsprekendheid in de hoop dat dit erfgoed voor altijd deel uit mag maken van de Nederlandse geschiedenis én toekomst.

KNRM Ijmuiden. Credits: Jeroen Hofman

Samenwerkende maritieme musea

Het Scheepvaartmuseum, Het Maritiem Museum, Het Zuiderzeemuseum, Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, MuZee Scheveningen, Fries Scheepvaartmuseum, Museum ’t Fiskerhuske, Museum ’t Behouden Huys, IJmuider Zee- en Havenmuseum, Zandvoorts Museum, Katwijks Museum, Maritiem Museum Abraham Fock Ameland

Bron: Het Scheepvaartmuseum

Publicatiedatum: 23/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.