Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Podcast: Wetenschapsheldinnen

Op 11 februari is het 'Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap'. In de podcast reeks 'Wetenschapsheldinnen' vertellen wetenschappers het levensverhaal en -werk van een aantal briljante vrouwen. De nieuwste aflevering gaat over drie vrouwelijke pioniers: De ontdekster van het coronavirus, de eerste klimaatwetenschapper en de vrouw die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte.

De wereld van de wetenschap was lange tijd een mannenwereld. Wat een geluk dat een pak even moedige als briljante vrouwen toch hun voet tussen de dichtslaande deur van het lab, observatorium of studiezaal forceerden. Dankzij die voet, en hun intelligentie, creativiteit en eigenzinnigheid, zetten de wetenschap en geneeskunde grote stappen voorwaarts. Wetenschappers vertellen in deze podcast het levensverhaal en -werk van een aantal van die briljante vrouwen.

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien

De ontdekster van het coronavirus was een vrouw, net zoals de eerste klimaatwetenschapper en de persoon die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte. Wetenschapsjournaliste en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden schreef er een boek over: “Ongekend”. In deze aflevering vertelt ze het verhaal van wetenschapsheldinnen June Almeida, Eunice Foote en Mary Sherman Morgan. Luister de aflevering hier.

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon

Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. Natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert vertellen in deze aflevering van Wetenschapsheldinnen over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen. Luister de aflevering hier.

Wiskundige Ann Dooms over heldin Ada Lovelace, de eerste programmeur ter wereld

De Britse wiskundige Ada Lovelace (1815-1852) plantte het eerste zaadje van zowat alle digitale toepassingen die we vandaag zo cool vinden. Geen wonder dus dat ze de wetenschapsheldin is van wiskundige Ann Dooms (VUB). In onze podcast praat Ann over Ada, maar ook over haar eigen onderzoek en dat van andere topwiskundigen Pattie Maes, pionier op vlak van kunstmatige intelligentie, en Ingrid Daubechies, de moeder van de JPEG 2000. Luister de aflevering hier.

Luister alle afleveringen van de podcast Wetenschapsheldinnen op de website van EOS Wetenschap.

Bron: EOS Wetenschap

Publicatiedatum: 11/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.