Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Podcast: Museum van de Verwondering

Dwalen door de zalen van Teylers Museum terwijl je onderweg bent: het kan met de nieuwe podcast Museum van de Verwondering.

Wetenschapsjournalist en Teylersfan-vanaf-zijn-vroegste-jeugd Diederik Jekel en podcast- en theatermaker Dide Vonk nemen je in de nieuwe podcast Museum van de Verwondering mee door het oudste museum van Nederland. Stap binnen in deze tijdmachine, luister naar de intrigerende verhalen over het gebouw en de collecties van kunst en wetenschap en ontdek waarom Teylers al sinds 1784 een eerbetoon aan de verwondering is.

Samen gaan Diederik en Dide door de zalen, langs de vitrines met fossielen, muren vol schilderijen en kasten met instrumenten. Ze gaan op zoek naar de verhalen achter het museum en de objecten. Wie was Pieter Teyler eigenlijk en zijn zijn idealen nog actueel? Wat heeft wetenschap met kunst te maken? Waarom ontwierp Teylers eerste directeur Martinus van Marum de grootste Elektriseermachine ter wereld? Hoe sexy is een snelkookpan? Wat is verwondering precies en waarom is het belangrijk om je altijd te blijven verwonderen?

Diederik en Dide ontmoeten ook medewerkers van het museum, die vertellen waar hún hart sneller van gaat kloppen. Zo was hoofdconservator wetenschap Trienke van der Spek maar wat graag aanwezig geweest bij een 18e-eeuwse proef waarbij een lange metalen draad aan de galerij van de Ovale Zaal onder spanning werd gezet met de Grote Elektriseermachine en de hele zaal blauw oplichtte in het donker. Wim, al bijna 40 jaar beveiliger, vertelt dat bezoekers in zijn begintijd nog moesten aanbellen bij de voordeur.

De podcast wordt gepresenteerd door Diederik Jekel en Dide Vonk. Foto: Teylers Museum.

De podcast Museum van de Verwondering is gratis te beluisteren via alle podcastapps, van bijvoorbeeld Spotify, Google of Apple. De eerste drie afleveringen staan online. Om de week op donderdag verschijnt een nieuwe aflevering.

Bron: Teylers Museum

Publicatiedatum: 05/05/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.