Wetenschapsjournalist en Teylersfan-vanaf-zijn-
Samen gaan Diederik en Dide door de zalen, langs de vitrines met fossielen, muren vol schilderijen en kasten met instrumenten. Ze gaan op zoek naar de verhalen achter het museum en de objecten. Wie was Pieter Teyler eigenlijk en zijn zijn idealen nog actueel? Wat heeft wetenschap met kunst te maken? Waarom ontwierp Teylers eerste directeur Martinus van Marum de grootste Elektriseermachine ter wereld? Hoe sexy is een snelkookpan? Wat is verwondering precies en waarom is het belangrijk om je altijd te blijven verwonderen?
Diederik en Dide ontmoeten ook medewerkers van het museum, die vertellen waar hún hart sneller van gaat kloppen. Zo was hoofdconservator wetenschap Trienke van der Spek maar wat graag aanwezig geweest bij een 18e-eeuwse proef waarbij een lange metalen draad aan de galerij van de Ovale Zaal onder spanning werd gezet met de Grote Elektriseermachine en de hele zaal blauw oplichtte in het donker. Wim, al bijna 40 jaar beveiliger, vertelt dat bezoekers in zijn begintijd nog moesten aanbellen bij de voordeur.
De podcast Museum van de Verwondering is gratis te beluisteren via alle podcastapps, van bijvoorbeeld Spotify, Google of Apple. De eerste drie afleveringen staan online. Om de week op donderdag verschijnt een nieuwe aflevering.
Bron: Teylers Museum
Publicatiedatum: 05/05/2021
Vul deze informatie aan of geef een reactie.