Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Oud nieuws

Gisteren botste een GVB-pont op de kade achter het centraal station in Amsterdam. Door dit ongeluk zijn er 13 mensen gewond geraakt. Dit nieuwsfeit deed ons zoeken in de provinciale krantenarchieven. En zo stuitten we op een bericht uit 1932...

Nieuws– ongeluk met de pont van Amsterdam-Noord, zondag 6 mei 2018
Oud nieuws– ongeluk met de pont over Zijkanaal F, 19 augustus 1932

Gisteren botste een GVB-pont op de kade achter het Centraal Station in Amsterdam. Door dit ongeluk zijn er 13 mensen gewond geraakt. Dit nieuwsfeit deed ons zoeken in de provinciale krantenarchieven. En zo stuitten we op een bericht uit 1932.

De passagiers hadden de bus net verlaten laat de ondertitel ons weten. Gelukkig maar, want de kop ‘Veerpont met autobus gezonken in den Houtrakpolder’ belooft ons een tragisch verhaal.

Voorpagina
Op de voorpagina van het Haarlems Dagblad van die dag zijn nog meer dramatische verhalen te vinden. Een dronken toerist viel in slaap aan een Amsterdamse kade, viel daarna in de gracht, dood. Een jongen werd onder politiebegeleiding met z’n broertje naar Leeuwarden gebracht, nadat zijn moeder uit de ouderlijke macht is gezet. Tijdens de treinreis leunde het jongetje tegen een knop, de deur ging open, het jongetje viel uit de trein en overleed. Daarnaast lezen we nog over een schietpartij tussen 2 ruziënde vrouwen in Roermond en over een autobus die in een ravijn is gestort in Marokko, 5 doden.

Roeiboot
Terug naar ons artikel: het ongeluk met de veerpont over het Zijkanaal F liep gelukkig met een sisser af. De passagiers waren dus uitgestapt en de pontwachter kon nog net met een roeiboot worden gered. De oorzaak zat ‘m in de plaatsing van de bus op de pont, hij stond teveel naar één zijde, waardoor het gewicht niet goed verdeeld was over de veerpont.

Ligging van het zijkanaal rond 1900, direct grenzend aan de Houtrakpolder en Groote IJpolder

Zijkanaal F is een zijtak van het Noordzeekanaal. Als gevolg van de aanleg van het Westelijk Havengebied van Amsterdam is het grootste deel van het kanaal in de jaren zestig gedempt.

Blader jij ook graag door oude kranten? Via de Krantenviewer van het Noord-Hollands Archief zijn verschillende regionale krantenarchieven te raadplegen.

Redactie Oneindig Noord-Holland

 

Publicatiedatum: 07/05/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.