Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Open Monumentendagen in Zandvoort

Tijdens de landelijke Open Monumentendagen openen duizenden monumenten in heel Nederland in het weekend van 10 en 11 september gratis hun deuren voor het publiek. Met dit evenement wil men gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten om het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed mogelijk publiek.

Het startsein van de Open Monumentendagen in Zandvoort wordt dit jaar gegeven op zaterdag 10 september om 11.00 uur bij de St. Agathakerk aan de Grote Krocht. De keuze om de openingsceremonie in de prachtige St. Agathakerk te houden, lag voor de hand. De kerk uit 1928 heeft een interessante geschiedenis met schitterende glas-in- loodramen, prachtige Kruiswegstaties van Lambert Lourijsen, het bijzondere verhaal van de terugkeer van het schilderij ‘Christus aan het Kruis’ van J.A. Kruseman en de leerzame zomerexpositie over ‘Heiligen met passie’. De Katholieke kerk ligt centraal tussen het dorp en de Haarlemmerstraat. De focus van de monumentenroute ligt dit jaar op de Haarlemmerstraat. Deze straat heeft maar liefst 31 gemeentelijke monumenten en 5 Rijksmonumenten.

Prentbriefkaart van de St. Agathakerk te Zandvoort, 1920. Beeldcollectie van de gemeente Haarlem, Noord-Hollands Archief.

Veel te zien tijdens de Open Monumentendagen

Dit jaar is er een gratis nieuw routeboekje met flyer gemaakt. De start is vanaf het Zandvoorts Museum, daar kunt u ook het boekje en de flyer halen. De route voert de cultuurliefhebber langs allerlei mooie gebouwen met de Haarlemmerstraat als middelpunt. De St. Agatha kerk en de Protestantse kerk zijn open, daar worden diverse rondleidingen georganiseerd.

Het oudste gedeelte van het raadhuis is opengesteld. Beneden, ingang Haltestraat, vindt u het Pop Up museum en boven via de stenen trap de raadzaal. De kleine B&W kamer, waar vele huwelijken zijn gesloten, is dan ook te bezichtigen. Speciaal voor het monumentenweekend is de traditionele burgemeesterskamer met een schitterend uitzicht over het Raadhuisplein geopend.

Flyer van Open Monumentendagen Zandvoort. Via Zandvoorts Museum.

Zandvoort: monumentaal dorp om van te houden  

Gert Jan Bluijs, wethouder cultuur: “Ik ben enorm trots dat we in Zandvoort zoveel monumentale, beeldbepalende gebouwen hebben. Dat wij vol trots mee kunnen doen aan het grootste culturele evenement dat we in Nederland kennen. De Opening van de Zandvoortse Monumenten Dagen is bij de St. Agathakerk. Een kerk die al sinds mensenheugenis in ons dorp staat. De rijke historie van deze kerk kun je nog elke dag voelen.”

David Moolenburgh, burgemeester: “We zijn erg blij met de werkgroep die dit monumentenweekend organiseert. In de eerste plaats vanwege de enorme verscheidenheid aan monumenten, maar zeker ook door de inzet van het raadhuis. Dit jaar is zelfs de burgemeesterskamer in ere hersteld. Daarin een tijdlijn van alle burgemeesters, historische boekwerken en speciale objecten uit de museum collectie. Het raadhuis is van en voor iedereen en dat kunnen we dit weekend in volle glorie tonen”.

Bron: Zandvoorts Museum

Publicatiedatum: 05/09/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.