Antje Schreuder werd in de vorige eeuw een internationale bekendheid toen ze ontdekte dat er ooit reuzenbevers in Nederland en België hebben geleefd. Na haar dood raakte zij in de vergetelheid en daar was ze misschien wel gebleven als De Zaak Muurbloem – die vergeten vrouwen weer zichtbaar maakt – haar niet op het spoor was gekomen. Nu is er een Wikipedia pagina en een ode aan Antje Schreuder geschreven. De Zaak Muurbloem heeft ook contact gezocht met het Huygens College in de Tweede Constantijn Huygensstraat en leerlingen gevraagd een wandkleed te maken over het levenswerk van de paleontologe. De ode en het wandkleed zijn opgenomen in de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam en zo krijgt Antje Schreuder weer de erkenning die ze verdiend. “Het wandkleed is gemaakt van reststoffen en oude stalen. Iets wat helemaal past in deze tijd en Antje Schreuder zeker had bevallen”, aldus docente Chantal Wiersma. “Het is een patchwork waaraan door alle leerlingen van het tweede jaar Mode en Verzorging is gewerkt. De meiden weten niet alleen meer over textiel, ze hebben ook kennisgemaakt met Antje en haar werk. Ze weten nu wat een paleontoloog doet en wat bijvoorbeeld braakballen zijn.”
Zichtbare rolmodellen
De Zaak Muurbloem is een groep vrouwen uit West die ervoor zorgt dat vrouwen en hun werk zichtbaar en vindbaar zijn in de openbare ruimte. Daarmee willen zij krachtige en herkenbare rolmodellen aan jonge meisjes en vrouwen tonen. Wat je ziet, inspireert en kun je zelf ook!
Het is de tweede keer dat De Zaak Muurbloem samenwerkt met het Huygens College. Vorig jaar leverde dat een Herinneringsbord aan Anna Reijnvaan op – te zien bij het Poortgebouw op het WG terrein.
Tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam
De tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam – een ode, is onderdeel van de viering Amsterdam 750 jaar en te zien van 14 december 2025 – 31 augustus 2025 in het Amsterdam Museum aan de Amstel. Voor de tentoonstelling werkt De Zaak Muurbloem actief mee, ook aan andere vrouwen zijn odes geschreven.
Volg de Zaak Muurbloem
Op de hoogte blijven? Volg de Zaak Muurbloem via facebook. Wil je mee helpen vergeten vrouwen zichtbaar te maken, stuur dan een mailtje naar dezaakmuurbloem@gmail.com.
Bron: De Zaak Muurbloem
Publicatiedatum: 30/12/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.