Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Waterkracht in het Grachtenmuseum

Amsterdam wordt wel gezien als het ‘Venetië van het Noorden’, maar vroeger waren de grachten zo vies dat de stad ‘de mooie vrouw met de stinkende adem’ werd genoemd. Hoe staat het nu met de kwaliteit van het water? En wat leeft er allemaal in de grachten?

Op 17 juni 2022 opent het Grachtenmuseum haar nieuwe tentoonstelling Waterkracht met fotografisch werk van de Amsterdamse fotograaf Gosse Bouma. De foto’s van Bouma zijn serene scenes van een normaal zo drukke binnenstad van Amsterdam. Aan de hand van Bouma’s werken wordt in de tentoonstelling verteld over het leven in, op en langs de grachten van Amsterdam, van de zeventiende eeuw tot nu.

In de middeleeuwen aten mensen vis uit de gracht en brouwden ze bier met het water. Maar door de snelle groei van de stad in de zeventiende eeuw en het gebrek aan een rioolsysteem, werden de grachten steeds viezer. Er werd van alles in gedumpt: huisvuil, slachtafval en de inhoud van toiletemmers. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de kwaliteit van het grachtenwater geleidelijk verbeterd. Verschillende instanties werken tegenwoordig samen om dat voor elkaar te krijgen. Hoe managen ze het water eigenlijk? De zeespiegel stijgt, maar hoe zorgen we ervoor dat de grachten niet overstromen?

Fotograaf Gosse Bouma met zijn werk. Via Grachtenmuseum.

Over het Grachtenmuseum

Grachtenmuseum Amsterdam brengt de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel tot leven en geeft daarmee inzicht in de identiteit van de stad; het museum daagt bewoners en bezoekers uit hun relatie tot de stad te verdiepen. Het verhaal van de grachten, die door Unesco zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, wordt op een toegankelijke, tot de verbeelding sprekende en belevingsgerichte manier verteld waarbij relaties worden gelegd tussen het verleden, heden en toekomst.

De tentoonstelling Waterkracht is te zien van 17 juni 2022 t/m 29 januari 2023 in het Grachtenmuseum. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum.

Gosse Bouma, ‘This morning is different’. Via Grachtenmuseum.

Bron: Grachtenmuseum

Publicatiedatum: 18/06/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.