Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe podwalk langs de Stelling Den Helder

Op 27 februari heeft wethouder Camara van gemeente Den Helder in Hotel Den Helder een bijzondere duinwandeling langs de Stelling Den Helder geopend. Deze ‘podwalk’ is gemaakt door de NTR naar aanleiding van een uitzending in de serie Het Verhaal van Nederland, waarin presentator Daan Schuurmans je meeneemt door historisch Den Helder.

In deze duinwandeling nemen we je mee naar het einde van de 18e eeuw als hier in Den Helder een strijd losbarst tussen voor- en tegenstanders van de Oranjes. Langs het water en over de dijk horen we hoe de Fransen de Nederlanden innemen. Nederland wordt een Bataafse Republiek. De Oranjes slaan op de vlucht, naar hun familie aan de andere kant van de Noordzee.

Zelfs Napoleon komt een kijkje nemen in Den Helder. Het is 1811. We zien de forten die er nu nog steeds staan, een erfenis van de Franse keizer die toch niet onoverwinnelijk blijkt. Want het is een Oranje-Nassau die zal terugkeren naar de Nederlanden om de troon te bestijgen. Deze wandeling neemt je mee naar dit historische moment. Nederland wordt een monarchie.

Podwalk Den Helder. Beeld: NTR.

Praktisch

Locatie: Den Helder
Afstand: 6,3 km
Start/eind: Verfailleweg 4, 1783 BB Den Helder

App downloaden

Ontdek het verhaal van Den Helder met de gratis podwalk app Het verhaal van Nederland. Download hem in de App Store of Play Store.

De uitgeschreven tekst van de podwalk in Den Helder kan je hier downloaden.

Bron: Het Verhaal van Nederland

Publicatiedatum: 18/03/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.