Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe documentairefilm: Dearest Fiona

Op 28 december komt de documentairefilm Dearest Fiona uit in de Nederlandse bioscopen. Dearest Fiona is een dieppersoonlijke documentaire die de intieme correspondentie tussen bekend beeldend kunstenares Fiona Tan en haar vader in de jaren 1980 verweeft met beelden uit een vervlogen Nederland van het begin van de 20e eeuw. In deze bijzondere film komt veel archiefbeeld uit Noord-Holland voor, waaronder Amsterdam, Muiden, de Zaanstreek, IJmuiden, Volendam en Marken.

Een magisch-poëtische tijdreis van beeldend kunstenaar Fiona Tan, die je transporteert naar een onbekende, fascinerende wereld. Notabene die van ons eigen Nederland, maar dan die van een eeuw geleden. De prachtige, nooit eerder vertoonde, archiefbeelden komen in onze tijd bijna onwerkelijk over. In de winter is al het water stijf bevroren en speelt het leven zich af op het ijs. Kinderen zijn volwassenen in de dop en al het werk wordt met de hand gedaan.

Een hypnotiserende voice-under citeert uit brieven die haar vader aan Fiona schreef toen ze ging studeren in Amsterdam. De brieven vangen intieme momenten in het leven van de familie, de zorgen die hij maakt over zijn dochter, maar reflecteren ook op de gebeurtenissen in de wereld. China en Rusland beheersen het nieuws, een kabinet valt over het milieu. Alsof sinds de jaren tachtig er niets wezenlijks meer veranderde.

‘Dearest Fiona’ vormt een poëtische reis door de tijd, een reis doordrenkt met gevoel en nostalgie. Op een wonderschone manier resoneren de beelden van begin vorige eeuw met de verhalen van haar vader aan het eind van die eeuw. Ze werken op elkaar in en raken zo niet alleen de geschiedenis, maar ook onze eigen tijd.

Fiona Tan, is een wereldvermaard Nederlandse kunstenaar, geboren in Indonesië en opgegroeid in Australië. Met haar bejubelde fotofilm Ascent brak ze door in de bioscoop. Ze toont opnieuw haar meesterschap in het creëren van een unieke audiovisuele ervaring die de kijker meesleept in een intieme wereld van persoonlijke en universele geschiedenissen. Het is een liefdevol eerbetoon aan een tijdperk, een familie en een unieke relatie.

‘Dearest Fiona’ is vanaf 28 december te zien in de bioscoop!

Bron: Film Incompany

Publicatiedatum: 04/12/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.