Natuurbehoud leidt tot vier nieuwe fietsroutes in regio Laag Holland

Fietsrouteplatform Fietsnetwerk.nl en Bureau Toerisme Laag Holland zijn de samenwerking aangegaan om vier nieuwe fietsroutes door de regio Laag Holland te publiceren. De routes, variërend van 17 km tot 41 km, staan geheel in het teken van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland: een project waarbij de belangen van het landschap, recreatie en toerisme in de regio met elkaar verbonden worden.

Book 2 min

Laag Holland

Onder de regio Laag Holland vallen o.a. de streken Volendam-Edam, de Beemster, landelijk Alkmaar, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend en Waterland. Laag Holland staat bekend als de ‘achtertuin van Amsterdam’, waar de vroegere Amsterdamse kooplieden hun zomers doorbrachten en waar de waterrijke landschappen zijn ingepolderd. Het veelzijdige gebied, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan, staat ook bekend om de agrarische bedrijven. Er zijn veel melkveehouderijen, telers en kwekers in het gebied te vinden.

Foto: Harry de Nak/Laag Holland

Project Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland

De vier fietsroutes zijn ontwikkeld door Bureau Toerisme Laag Holland, in opdracht van het Recreatieschap Twiske-Waterland, het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer en de Provincie Noord-Holland, in het kader van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland. Dit programma bestaat uit meerdere projecten die als doel hebben om zowel bezoekers als bewoners te inspireren, te informeren en te spreiden over de regio.

“Laag Holland heeft er niet altijd zo heeft uitgezien”, vertelt Shirley Benoit, directeur van Bureau Toerisme Laag Holland. “Door de jaren heen is het gebied veel veranderd: door de natuur, maar vooral ook door de invloed van de mens. Deze nieuwe fietsroutes nemen je mee door het verleden en het heden van het landschap en laten je zien wat er vandaag de dag wordt gedaan om de mooie natuur in stand te houden.”

Foto: Laag Holland

Fietsroutes met natuurthema

Op elk van de routes staat een ander natuurthema centraal. Van een route over weidevogels tot een route over het onderhouden van de veenlandschappen, en van een route langs toekomstbestendige boeren die met natuurorganisaties samenwerken, tot aan fietsen langs heerlijke streekproducten.

Eén onderwerp hebben ze gemeen: het belang van het natuurbehoud en hoe lokale boeren zich daarvoor inzetten. Daar wordt op elke fietsroute uitgebreid bij stilgestaan in de begeleidende teksten en de afstapmomenten onderweg.

Foto: Laag Holland

Waar te vinden?

De fietsroutes staan vanaf nu op de website en in de gratis Fietsnetwerk app. De relatief korte afstanden van de routes maken ze toegankelijk voor jong en oud. Zowel op de site als in de fietsroute app van Fietsnetwerk.nl is elk themaverhaal te lezen en wordt je tijdens het fietsen begeleid en geïnformeerd over de bezienswaardigheden onderweg.

Bron en omslagbeeld: Fietsnetwerk.nl

Publicatiedatum: 19/08/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN