Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Museum Kaap Skil in de kerstvakantie

Museum Kaap Skil straalt je van verre tegemoet in Oudeschild. In de kerstvakantie zijn er diverse rondleidingen, juttersverhalen, er kan geknutseld en gekleurd worden, en er is de activiteit 'Passen en weten'.

Passen en weten

Wat heeft zo’n 17e-eeuwse jurk veel onderdelen! Een dame kleedde zich dan ook niet zelf aan; daar had ze een dienstmaagd voor. Je ontdekt van alles over dit soort gebruiken tijdens ‘Passen en weten’ op 4 januari. Het programma begint om 14 uur met een kijkje bij De Jurk. Daarna gaat het verder in de Museumstudio. Voor het aankleden wordt een paspop gebruikt, tenzij een vrijwilliger met maat 38 zich aanbiedt. Terwijl de onderrokken een voor een aangaan, worden er verhalen verteld over het leven in de 17e eeuw. Voor kinderen is er een speciale selfie-jurk, die eenvoudig met klittenband vast te maken is. Op de foto als een 17e-eeuwse dame! Aanmelden voor deze gratis activiteit kan bij de receptie van het museum.

Kleuren in het Museumcafé

Ga deze vakantie eens aan de slag met deze papieren aankleedpop van een dame uit de 17e eeuw! Jij mag zelf bepalen welke kleuren ze draagt. Je kunt de kledingstukken in het museum kleuren, of op je gemak thuis. Zo geef je de dame een uniek 17e-eeuws uiterlijk!

Juttersverhalen

Storm, stuivend zand, slagregens, niks houdt de jutter tegen. Juist onder de meest barre weersomstandigheden begint zijn bloed te stromen en moet hij de deur uit. Naar het strand, waar de zee allerlei verrassingen op heeft achtergelaten. Hij moet snel zijn, want als de strandvonder hem voor is, heeft hij pech.
Jutters zijn vrijbuiters die zich bij voorkeur nét over de grens van de regels begeven. De jutter vertelt graag over zijn avonturen en zijn vondsten. Kom luisteren naar zijn verhalen in de jutterij op donderdag 4 januari (om 11:30 en 13:30) en op vrijdag 4 januari (om 11:30 en 13:30).

Rondleiding Maquette en Palmhoutwrak

Hoe komt het dat er allemaal scheepswrakken op de zeebodem bij Texel liggen? Ontdek, samen met de gids, meer over de Reede van Texel en het Palmhoutwrak vol exclusieve voorwerpen bij Museum Kaap Skil. Bekijk de maquette met exact nagemaakte scheepjes; dit zag je als je in 1660 over zee keek! En verbaas je over de enorme rijkdom van de spullen die duikers in het Palmhoutwrak vonden. Inclusief twee prachtige zijden jurken!

Voor deze gratis rondleiding is een beperkt aantal plaatsten beschikbaar. Reserveer bij de balie van het museum. Start bij de entree van het museum. Kijk hier voor meer informatie.

Rondleiding Wereldreis

In de nieuwe tentoonstelling Wereldreis bij Museum Kaap Skil valt zoveel te ontdekken! Met een gids zie je altijd nét wat meer, dus maak gebruik van de gelegenheid en sluit je aan bij de rondleiding. Voor deze gratis rondleiding is een beperkt aantal plaatsten beschikbaar. Reserveer bij de balie in het museum. Start bij de entree van het museum. Kijk hier voor meer informatie.

Bron en afbeeldingen: Museum Kaap Skil

Publicatiedatum: 30/12/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.