Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Maart is Queer Geschiedenismaand

Deze maand wordt voor de tweede keer, na een geslaagde eerste editie vorig jaar, de landelijke Queer Geschiedenismaand georganiseerd door IHLIA LGBTI Heritage. Het doel van deze maand is om queergeschiedenis te verzamelen en zichtbaar te maken.

In maart 2022 vindt voor de tweede keer de landelijke Queer Geschiedenismaand plaats, georganiseerd door IHLIA LGBTI Heritage. Deelnemende culturele instellingen werken samen aan een platform waarin de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan. IHLIA-directeur Lonneke van den Hoonaard vertelt over het ontstaan, het belang en de toekomst van deze maand.

Krachten bundelen

IHLIA vond het al jaren geleden tijd dat er een Queer Geschiedenismaand in Nederland zou komen. In 1994 vindt in de Verenigde Staten de eerste editie plaats, het Verenigd Koninkrijk volgt in 2005. Nederland kon simpelweg niet achterblijven stelt Van den Hoonaard.

‘Een van de doelen van IHLIA is om queergeschiedenis te verzamelen en zichtbaar te maken. Maar uiteraard is deze geschiedenis ook in andere culturele instellingen te vinden. Door onze krachten te bundelen krijg je de meeste aandacht. Zo zetten we queergeschiedenis op de kaart.’

De regenboogvlag is het symbool voor de LGBTQI+ community. Foto: Trey Musk, via Unsplash.

Groei

De maand werd in 2021 opgezet als pilot, in Amsterdam. De reacties vanuit de community waren positief: ‘Ze zijn blij hun geschiedenis ook bij andere culturele instellingen terug te zien.’

Sinds vorig jaar is het aantal deelnemende musea en andere erfgoedinstellingen enorm gegroeid. ‘Daar zijn we trots op. Voor de toekomst hopen we dat er nog meer deelnemers uit heel Nederland bijkomen!’

Over IHLIA

IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtiq+ in Nederland en heeft de grootste lhbtiq+ collectie van Europa. Lhbtiq+ staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse en queer. Queer en + staan voor alle andere mogelijke manieren waarop mensen hun gender of seksualiteit kunnen benoemen.

Tijdens Queer Geschiedenismaand worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo vertoont het Joods Museum op vrijdag 25 maart van 14:00 tot 15:30 de documentaire Paragraph 175 (2000), met een inleiding van historicus en archeoloog Judith Schuyf. Kijk voor het volledige programma op queergeschiedenismaand.nl.

Tekst: Lianne Bubbert, via Joods Cultureel Kwartier

Publicatiedatum: 05/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.