Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Maak zelf je Valentijnskaart

Het Westfries Museum heeft op zijn website voorbeelden gezet hoe je zelf een Valentijnskaart kunt knippen, die je vervolgens op 14 februari kunt versturen.

De Valentijnsactie is bedacht omdat de knipkunsttentoonstelling van Eline Janssens, die aanvankelijk tot Valentijnsdag zou lopen, vanwege de coronacrisis in ieder geval tot 2 maart is gesloten.

Met de knipbladen die op de website van het museum zijn te vinden, kan iedereen naar hartenlust zelf zijn eigen Valentijnskaart maken, om iemand een hart onder de riem te steken.

Eline Janssens, bedenker van de knipkunsttentoonstelling. Foto: Ton Borsboom, via Westfries Museum.

Janssens en Koerten

Met de tentoonstelling in het Westfries Museum brengt Elinse Janssens een eerbetoon aan de zeventiende-eeuwse knipkunstenares Joanna Koerten, die ook wel ‘Rembrandt met de schaar’ werd genoemd. Het museum bezit een grote, diverse collectie van haar werk.

Janssens had behoorlijk wat pech, want toen haar tentoonstelling opende, op 8 maart 2020, restten er nog maar een paar dagen tot de eerste lockdown. Aangezien veel bezoekers nog niet de kans hadden gekregen om van deze knipkunst door de eeuwen heen te genieten, werd de expositie tot en met 14 februari verlengd, maar ook ditmaal gooide een nieuwe lockdown roet in het eten.

Valentijnskaart van Eline Janssens. Via Westfries Museum.

Blijk van hoop

Om haar liefde voor het werken met de schaar toch zoveel mogelijk te verspreiden, maakte Janssens knipbladen en inspirerende voorbeelden waarmee iedereen zelf aan de slag kan. Deze zijn thuis uit te printen en vervolgens te bewerken. ‘De normale dikke pakkerd, stevige handdruk of omhelzing moeten plaatsmaken voor ‘een liefdesbetuiging op afstand’,’ licht de kunstenares haar initiatief toe. ‘Liefdesbrieven of lieve kaartjes zijn een blijk van hoop op binnenkort weer samenzijn.’

In het volgende filmpje vertelt Janssens iets over het poppenhuis met knipkunst, dat ze heeft gebaseerd op het kabinet van Joanna Koerten. Koerten had niet alleen een eigen kunstkabinet, maar verkocht ook haar eigen werk aan beroemde luitjes als Czaar Peter, Willem III en de hertog van Habsburg.” Wie meer over die beroemde mensen wil weten, kan naar haar podcast luisteren.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 11/02/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.