Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Luther & het Avondmaal

De nieuwe tentoonstelling 'Luther & het Avondmaal' toont de ontwikkeling van het luthers avondmaalsgerei door de eeuwen heen. Het avondmaal speelt een belangrijke rol bij lutheranen. Dit belang is terug te zien aan de zorg die besteed werd aan het avondmaalsgerei. Vanaf de stichting van de eerste lutherse gemeenten in Nederland in de zestiende eeuw tot ver in de twintigste eeuw zijn prachtige voorbeelden bewaard gebleven.

Het avondmaal speelt een belangrijke rol bij lutheranen. Met het delen van brood en wijn wordt het voor mensen heilzame sterven en opstaan van Christus gevierd. In deze tentoonstelling staan de voorwerpen die hierbij nodig zijn centraal, zoals kannen en bekers voor het delen van de wijn en uiteenlopende soorten schalen om het brood mee te delen.

De voorwerpen vertellen, door hun vormen en versieringen, een geschiedenis. Een belangrijke lutherse gedachte is dat Christus zelf in de gaven van brood en wijn aanwezig is. Vanwege die goddelijke aanwezigheid mocht dat gerei kostbaar zijn: zilver en een enkele keer verguld. Belangrijke zilversmeden als Schiotling en Warenberg vervaardigden indrukwekkende stukken. In de vormen en grootte van verschillende schalen kunnen we discussies terugzien over het gebruik van brood in plaats van ouwels. Ook inscripties van schenkers getuigen van de eigen kerkelijke traditie. Door keuzes voor bepaalde vormen, inscripties en figuratieve decoraties werd duidelijk gemaakt: wij Nederlandse lutheranen zijn wel protestant, maar niet calvinistisch.

Deze tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Martin van Wijngaarden.

Van 19 oktober 2023 t/m 21 januari 2024 is de tentoonstelling Luther & het Avondmaal te zien bij het Luther Museum.

Bron: Luther Museum

Publicatiedatum: 24/10/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.