Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Lezingen van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland houdt zich bezig met de lokale geschiedenis van Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Het genootschap zet zich in om de geschiedenis van Midden-Kennemerland onder de aandacht te brengen en levend te houden. In de aankomende maanden organiseren zij diverse lezingen over de Abdij van Egmond, Nederlanders in het leger van Napoleon, Fort Veldhuis en opgravingen in Alkmaar.

Lezing Paul Buitenhuis: de Abdij van Egmond

Aan het begin van de tiende eeuw werd de Abdij van Egmond gesticht door graaf Dirk I. Een van de belangrijkste geschiedenisboeken van de Middeleeuwen, de Egmondse annalen, werd hier rond 1100 te Egmond samengesteld. In deze annalen wordt vermeld dat, op initiatief van de monniken, dijken en dammen werden aangelegd om de vele abdijgronden te beschermen tegen het water. Ten noorden van Bakkum is dat bijvoorbeeld de Zanddijk, en in Beverwijk de Aagtendijk. De abdij werd in 1573 om strategische redenen in opdracht van Willem van Oranje door de stad Alkmaart gesloopt. In de 20ste eeuw werd het klooster herbouwd en nu is het wederom in gebruik door de Benedictijner kloostergemeenschap.

Paul Buitenhuis is werkzaam geweest als huisarts tot 2016 en sindsdien actief als medisch coach. Als amateurhistoricus heeft hij speciale interesse in de vorming van het Graafschap Holland en de rol van de Abdij van Egmond daarin.

Aanmelden voor de lezing kan via deze link.

Gezicht op de abdij te Egmond-Binnen, Claes Jacobsz. van der Heck, 1638. Collectie Rijksmuseum, objectnummer: SK-A-991

Lezing Sandra Mottier: Nederlanders in het leger van Napoleon

Sandra Mottier liet zich inspireren door de lezing op 8 september over de Tromslager. Zij vertelt ons op 2 februari 2023 het verhaal over haar Zwitserse voorouders die dienst namen in het leger van Napoleon. Zij vond ook informatie over Beverwijkers die de barre tocht naar Moskou meemaakten.

U kunt zich via deze link aanmelden.

Lezing Johan Graas: Fort Veldhuis

Johan Graas, beheerder van het luchtoorlog-museum in Fort Veldhuis, komt op 16 februari 2023 vertellen over het Fort, het museum en de activiteiten van de stichting Aircraft Recovery Group.

U kunt zich via deze link aanmelden.

Lezing Peter Bitter: opgravingen in Alkmaar

De Alkmaarse stadsarcheoloog Peter Bitter komt op 2 maart 2023v vertellen over de meest bijzondere vondsten die in Alkmaar werden opgegraven.

U kunt zich vanaf 17 februari via deze link aanmelden.

Lezing Wim van Hooff: een wasprogramma van een week

Haarlems Laken en Haarlemse Bleek stonden garant voor kwalitatief hoogwaardig linnen en genoten een uitstekende reputatie tot ver over onze landsgrenzen. Wim van Hoof vertelt erover, en ook over de wasbleek, zoals die nog tot 1940 beoefend werd. Men had nog geen wasmachines; het handambacht nam toen nog tenminste een hele week in beslag! Op 16 maart 2023 houdt Wim van Hooff een lezing over het ‘wasprogramma van een week.’

U kunt zich via deze link aanmelden.

Kijk hier voor meer activiteiten van het Het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland.

Bron: Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Publicatiedatum: 18/01/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.