Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Lancering Het Pratende Huis

Op zaterdag 9 september lanceert DIJK ‘Het Pratende Huis’; een audio-ervaring bij het dijkmagazijn in Wieringerwerf. Dit wordt gecombineerd met een nieuwe podwalk en een verdiepende podcastserie over de relatie tussen het water en het landschap van de Wieringermeerpolder.

Laat watererfgoed weer spreken

Met ‘Het Pratende Huis’ zal het Dijkmagazijn ‘spreken’. Het Dijkmagazijn vertelt wat het sinds zijn bouw in 1930 – als een stille getuige – allemaal heeft gezien en gehoord en nodigt bezoekers uit voor de podwalk door het omringende landschap. Al wandelend en luisterend naar de stem van het dijkmagazijn, vertolkt door NOS-journalist en presentator Mustafa Marghadi, verkennen luisteraars de relatie tussen het landschap en het water.

Het Dijkmagazijn vertelt over het opblazen van de Wieringermeerdijk in april 1945 door de Duitsers: een dramatische gebeurtenis waardoor de hele Wieringermeerpolder onder water kwam te staan en meer dan 80% van de nog maar jonge bebouwing verwoest werd. Maar ook hoe het heeft gezien dat het land weer droog werd gepompt door de beroemde gemalen Lely en Leemans en hoe na een jaar het polderland alweer een vruchtbare oogst afwierp.

Het Pratende Huis neemt je in een 6 km lange wandeling mee door prachtige natuurgebieden, over de strakke Wieringermeerdijk, door de vernatte, vogelrijke Dijkgatsweide, langs een bijzondere boomstamkano uit de prehistorie, en via het Dijkgatsbos terug naar het monument Gat in de Dijk. Het laat zien hoe ons landschap is ontstaan uit water en alles om ons heen onlosmakelijk verbonden is met waterbeheer.

Foto: DIJK.

Podcast DIJK

In de verdiepende podcastserie DIJK, met als presentator historicus Lars Boon, duiken we dieper in de relatie tussen het landschap en het water en bekijken we de dijk, het watererfgoed en de toekomst van het landschap van de Wieringermeerpolder vanuit verschillende perspectieven. Sprekers zijn o.a. Floris Alkemade (architect en voormalig Rijksbouwmeester), Dorine van Hoogstraten (adjunct-directeur MOOI Noord-Holland), Michiel Bartels (directeur archeologie West-Friesland), Dirk Sijmons (landschapsarchitect en voormalig Rijksadviseur Landschap) en Lucas Meursing (Strategisch adviseur omgevingsmanagement Afsluitdijk, en omgevingsmanager Kennisprogramma Zeespiegelstijging bij Rijkswaterstaat).

Wieringermeer, Wieringerwerf, Noorderdijkweg met zicht op het Dijkgatbos en de twee wielen die het gevolg zijn van de opblazen van de polderdijk door de Duitsers in april 1945. © 2021 foto Siebe Swart, via DIJK.

Dit project wordt gesteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat.

Bron: DIJK
Omslagfoto: Dijkmagazijn bij Monument Gat in de Dijk. Foto: Siebe Swart via DIJK.

Publicatiedatum: 08/09/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.