Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Lancering erfgoedtijdschrift ode

Het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland maakt een tijdschrift over erfgoed én degenen die er elke dag mee bezig zijn.

Ode is een tijdschrift voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de provincie, en voor alle anderen die benieuwd zijn naar de rol van de diverse overheden binnen de erfgoedzorg. Ode biedt inspiratie voor het dagelijkse erfgoedwerk met verhalen, interviews en goede voorbeelden uit de rijke voorraad Noord-Hollands cultureel erfgoed.

Onbekend(er) erfgoed

In onze provincie is erfgoed nooit ver weg, schrijft gedeputeerde Zita Pels in ode. ‘Erfgoed kom je dagelijks overal tegen. Als je bijvoorbeeld op station Bussum de trein pakt of tijdens een fietstocht een stolpboerderij passeert. Erfgoed verbindt Noord-Hollanders met elkaar en met het verleden en de toekomst. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat erfgoed er is, maar dat is het zeker niet.’ Met ode wil het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland laten zien hoe breed het erfgoedveld is. De onderwerpen in het magazine zijn divers en gaan over het cultuurlandschap en de energietransitie, monumenten en herbestemmen, archeologie en de Omgevingswet.

Pakhuis de Zwijger © Els Zweerink.

Wereld van de erfgoedzorg

De artikelen in ode zijn geschreven in samenwerking met heel verschillende betrokkenen bij het erfgoed; van overheidsmedewerkers en bestuurders tot erfgoedorganisaties en -verenigingen. Het doel van het tijdschrift is om het Noord-Hollandse erfgoed én degenen die er elke dag mee bezig zijn voor het voetlicht te brengen. De artikelen bieden inkijkjes in de wereld van de erfgoedzorg en laten zien hoe ons cultureel erfgoed bijdraagt aan een goede omgevingskwaliteit.

Vanaf vandaag digitaal beschikbaar

De digitale versie van ode is vanaf vandaag voor een breed publiek beschikbaar via onze website. Het tijdschrift kan daar ook worden gedownload. Dit nummer is het eerste in een reeks over het Noord-Hollandse erfgoed. In de volgende ode (2021) wil het Steunpunt onder meer aandacht besteden aan het themajaar over het cultuurlandschap, ‘Ode aan het Landschap’.

Karakteristiek Noord-Hollands landschap open veenweiden in contrast met langgerekte en dichtbebouwde lintdorpen © Daniel Nicolas.

Over het Steunpunt Monumenten & Archeologie

Het Steunpunt is een vraagbaak voor Noord-Hollandse gemeenten en biedt kennis over monumenten, herbestemming, archeologie, cultuurlandschap en de Omgevingswet. Het is een platform om te netwerken, het biedt inspiratie door middel van goede voorbeelden en instrumenten om cultuurhistorie in de ruimtelijke ordening te verankeren. Het Steunpunt is een samenwerkingsverband tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de RCE.

Bron: Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Publicatiedatum: 24/06/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.