Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kunstenaarsdorpen

In navolging van het Franse Barbizon, ontwikkelden in de negentiende eeuw verschillende andere Europese dorpen zich tot kunstenaarsdorp. Volendam, Urk, Katwijk en Domburg zijn hiervan bekende voorbeelden. Deze vier dorpen vormen het uitgangspunt voor de bijzondere tentoonstelling 'Kunstenaarsdorpen' die vandaag opent in het Zuiderzeemuseum. Je maakt niet alleen kennis met de kunst die werd gemaakt in de dorpen, maar er wordt óók aandacht besteed aan de ontmoetingen tussen kunstenaars, locatie en lokale bevolking. En ken jij de rol van ansichtkaarten in deze periode?

Grote blikvanger van de tentoonstelling vormt de imposante salonopstelling; de schilderijen worden hier gepresenteerd zoals dat rond 1900 gangbaar was in Parijs. In de ‘salon’ vind je kunstwerken uit tientallen Europese kunstenaarsdorpen, waaronder Etretat, Giverny, Nunspeet, Skagen, Barbizon, Capri en Anseremme van onder andere Max Liebermann, Jan Toorop, Paul Signac, Gustave Courbet en Jens Ferdinand Willumsen. Authentieke schilderskisten, alledaagse gebruiksvoorwerpen, kledingstukken, persoonlijke verhalen en vele historische ansichtkaarten maken het bijzondere verhaal en karakter van de verschillende kunstenaarsdorpen uit de negentiende eeuw compleet. Om het échte schildersgevoel te ervaren, kun je tenslotte ook zelf aan de slag achter de schildersezel!

Ontstaan kunstenaarsdorpen

Rond 1830 streek in Barbizon (Frankrijk) een groepje kunstenaars neer die de grote stad ontvluchtten op zoek naar een ‘zuiverder’ bestaan. Rond die tijd werd ook de tube uitgevonden; verf kon dus opeens worden bewaard en vervoerd, waardoor kunstenaars buiten ‘en plein air’ konden gaan schilderen. Zo ontwikkelde Barbizon zich tot kunstenaarsdorp en werd het een model voor andere dorpen in Europa waar ook kunstenaars neerstreken.

Praktische informatie

Kunstenaarsdorpen loopt van 10 december 2022 tot en met 10 april 2023 in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Mis deze unieke tentoonstelling niet!

Bron: Zuiderzeemuseum

Publicatiedatum: 10/12/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.