Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kunstenaar ontdekt in het Luther Museum Amsterdam

Tijdens de tentoonstelling Kerken & Slavernij in het Luther Museum Amsterdam was er in de gang een mooi portret te zien van dominee Hoekstra, een bruikleen uit Suriname. Tot op heden was het niet bekend wie het portret had geschilderd. Tot het museum vorige week opeens werd benaderd door familie van de kunstenaar.

Het portret van dominee Hoekstra is geschilderd door: George Gerhardus Theodorus Rustwijk (Paramaribo 1862 – 1914). Rustwijk was een Surinaams schilder, fotograaf, musicus, schrijver en dichter. In Guyana gaf hij enige tijd les aan een tekenacademie. Hij hield lezingen, gedeeltelijk op rijm, waarin hij actuele gebeurtenissen behandelde en misstanden hekelde.

G.G.T. Rustwijk

Wie was dominee Hoekstra?

Cornelis Atzes Hoekstra (1852-1911) werd geboren in Hallum (Friesland) en werkte van 1892 tot 1907 als predikant der Evangelisch Lutherse Gemeente in Paramaribo. Hij was betrokken bij de oprichting (1899) en in stand houding van Bethesda, de protestante leprozerie (leprakolonie, melaatsenkolonie) in Suriname. Deze werd ondersteund door de opbrengsten van de Moravische zendingsfirma C. Kersten & Co. en had Koningin Juliana als patrones – het Nederlandse koningshuis was een van de financiële ondersteuners. Het doel van de instelling was de bestrijding van lepra en de nazorg van leprapatiënten in Suriname.

Twee kleindochters van de schilder George Gerhardus Theodorus Rustwijk naast het portret van dominee Hoekstra.

Ook was Dominee Hoekstra een begenadigd schrijver. Verschillende van zijn predikaties verschenen in druk, en in 1897 was hij oprichter van Onze West waar hij vervolgens drie jaar redacteur was. Ook was hij redacteur van het Protestantenblad. Bekender is hij waarschijnlijk van het officieuze Surinaamse volkslied Suriname’s trotsche stroomen dat hij in 1893 schreef als zondagsschoollied. Dit werd later in bewerkte vorm onderdeel gemaakt van het officiële volkslied van Suriname (1959) dat werd geschreven door schrijver en dichter Trefossa (pseudoniem van Henny de Ziel) op een melodie van de Friese onderwijzer en componist Johannes Corstianus de Puy uit 1876. De tekst uit 1893 luidt:

Suriname’s trotse stromen,
Suriname’s heerlijk land,
Suriname’s fiere bomen,
Trouw zijn wij aan U verpand
Mochten weer de vloten varen,
Dat de handel welig bloei’
Dat fabrieken welvaart baren
Dat hier alles welig groei’

De Lutherse Kerk aan de Waterkant te Paramaribo. Het initiële gebouw werd in 1747 ingewijd maar ging bij de grote brand van 1832 verloren. Op dezelfde plaats werd de huidige nieuwe kerk gebouwd, welke in neoklassieke stijl werd ontworpen door stadsarchitect C.A. Roman en op 6 juli 1834 werd ingewijd. Beeld: Willem van de Poll, 1949 (Nationaal Archief)

Bron: Luther Museum Amsterdam

Publicatiedatum: 26/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.