Koningin Máxima opent vernieuwd Museum van de Geest

Koningin Máxima heeft dinsdag 24 november in Haarlem het vernieuwde Museum van de Geest | Dolhuys geopend. Het museum toont persoonlijke verhalen op het snijvlak van de geestelijke gezondheidszorg, kunst en wetenschap. In de collectie staat zowel 700 jaar zorggeschiedenis als hedendaagse kunst centraal.

Book 2 min

Koningin Máxima opende het museum door het glas-in-lood raam van de kunstenaars Jennifer Tee en Jonas Ohlsson in de kapel te onthullen. Aansluitend maakte zij een rondgang door het museum en sprak met kunstenaars, bestuursleden en betrokken GGZ-instanties. Jos Wienen, burgemeester van gemeente Haarlem, hield de openingstoespraak.

Beeld: Museum van de Geest.

Tijdens de rondgang door het museum was aandacht voor meerdere werken. Als eerste werd de audiovisuele installatie ‘Resonance Room’ van Nick Verstand bezocht, een donkere ruimte waar de bezoeker ‘zijn geest tot rust kan brengen’. Daarna volgde een ontmoeting met Ahmet Turkmen, die vertelde over zijn verslavingsverleden en zijn kunstwerk ‘Stigmajas’. In de ruimte met de naam ‘Wie koester ik?’ vertelde de moeder van kunstenaar Lionel Plak waarom zij samen met haar man er bewust voor heeft gekozen om haar zoon met autisme thuis te verzorgen. Fotograaf Annaleen Louwes sprak over de foto’s die ze maakte als artist in residence in een psychiatrisch ziekenhuis in New York. In de ruimte ‘Kun jij jezelf zijn? ’ kwam kunstenaar en mantelzorger Arthur Prins aan het woord. In de ‘kunstkabinetten’ ontmoette Koningin Máxima kunstenares Jantien de Bruin, zij vertelde over haar installatie ‘Sister Love’. Een persoonlijk werk dat ze maakte over verlies en verbinding.

Beeld: Museum van de Geest.

In de ruimte ‘Wie zorgt er voor mijn geest?’ sprak de Koningin met drie zorgbestuurders die nauw betrokken zijn bij het museum: Paul de Bot, projectdirecteur van Parnassia Groep, Jacobine Geel, voorzitter van het bestuur van de Nederlandse ggz en Merel Heimens Visser, directeur Hersenstichting. Bij de gezamenlijke afsluiting in de kapel droeg Karlien Hendriks een gedicht van haarzelf voor.

Beeld: Museum van de Geest.

Museum van de Geest is gevestigd in het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis van de stad Haarlem. De collectie is opgebouwd in een zalencomplex rondom de originele dolcel. Het museum laat de bezoeker op een interactieve manier een ontdekkingsreis maken naar de veelzijdigheid van de geest. Het gedachtegoed wordt getoond van zowel klassieke wetenschappers, filosofen, kunstenaars en eigentijdse denkers. Daarnaast zijn kunstwerken te zien van onder andere Tracey Emin, Yayoi Kusama, Marc Quinn en rapper en acteur Willem de Bruin.

Tijdens de opening zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

Kijk hier de online opening terug:

Bron: Museum van de Geest

Publicatiedatum: 30/11/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN